Ook Base met Chinezen in zee

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Chinese ZTE mag de komende jaren het 3G-netwerk van Base uitbouwen.

Het Chinese ZTE mag de komende jaren het 3G-netwerk van Base uitbouwen.

KPN heeft ZTE Corporation uitgekozen als leverancier van HSPA-compatibele 3G-apparatuur voor de verdere uitrol en technische upgrade van de mobiele netwerken in Duitsland (E-Plus) en België (Base oftewel KPN Group Belgium). ZTE haalde het daarbij onder meer van Ericsson, de huisleverancier van BASE. Via HSPA moet het Base-netwerk binnenkort snelheden tot 21,6 Mbit/s kunnen aanbieden.

In het persbericht windt KPN er geen doekjes om waarom voor ZTE gekozen wordt. De keuze “past binnen de strategie van KPN Mobile International om investeringen en opbrengsten optimaal op elkaar af te stemmen”, klinkt het. Voor Base is het de eerste keer dat leverancier Ericsson buitenspel wordt gezet.

Een voor een kondigen de Belgische telecomoperatoren aan dat ze voor hun toekomstige netwerkuitbreidingen en mobiele infrastructuur beroep doen op Chinese leveranciers. Huawei – een van de grote concurrenten van ZTA – levert al aan Mobistar en [sinds kort ook aan Belgacom]. Pas onlangs maakte Huawei bekend dat het [een R&D-vestiging in Louvain-la-Neuve] opent. Traditionele Westerse leveranciers klagen al een hele tijd over de oneerlijke concurrentie met Chinese bedrijven. Hun goedkope producten en diensten zouden immers enkel mogelijk zijn dankzij forse staatsteun van de Chinese overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content