Ook bij Oracle kan je nu computercapaciteit ‘huren’

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Oracle stelt deze week zijn ‘Elastic Compute Cloud’ voor, een dienst waarbij klanten computerinfrastructuur kunnen huren in de cloud. Larry Ellison en co. gaan hiermee Amazon achterna, dat negen jaar geleden een nieuwe standaard zette met zijn pay-per-use model.

De Oracle-top praat al langer over een volwaardig alternatief voor Amazon Web Services (AWS), maar het is pas nu dat de technologiegigant met een iaas-aanbod uitpakt dat de cloud-pionier echt het vuur aan de schenen kan leggen.

Oracle zet met zijn Elastic Compute Cloud trouwens niet enkel een alternatief voor AWS in de markt, het gaat ook nog eens agressief concurreren met het bedrijf van Jeff Bezos. “Bij Oracle kan je voortaan on demand computercapaciteit huren, per maand of zelfs per uur, voor de helft van de prijs die Amazon vraagt”, benadrukte cto Larry Ellison tijdens zijn tweede keynote op Oracle Open World.

“Voor die prijs kan je trouwens gebruik maken van speciaal voor jou gereserveerde servers en databases (‘dedicated compute’). Bij Amazon kom je terecht in een gedeelde omgeving, en dat kan nadelig zijn”, klonk het. “Overigens bieden ook wij zo’n gedeelde omgeving aan (‘compute’), en daar zal de prijs dus nog scherper zijn.”

Naast zuivere computercapaciteit maakt ook storage (‘archive storage cloud’) deel uit van het flink verbreedde iaas-pakket, net als een cloud voor container-apps (de ‘container-as-a-service’ optie i.s.m. Docker). Ellison maakt zich trouwens sterkt dat er voor zijn ‘archive storage’-aanbod maar één tiende gevraagd wordt van de prijs die Amazon er voor aanrekent. The heat is on !

Troon

Niet dat Oracle nu plots Amazon van de troon gaat stoten, of onmiddellijk op gelijke hoogte zal komen met Microsoft (Azure) en Google, die allemaal een gelijkaardig iaas-aanbod hebben.

Vraag is immers of de klanten zullen volgen én of de publieke datacenter-infrastructuur van Oracle al helemaal klaar is voor Elastic Compute. Ook HP heeft niet zo lang geleden iets gelijkaardigs geprobeerd met zijn Helion Public Cloud, en heeft dat project intussen al stopgezet.

Oracle belooft alvast dat het de migratie van on premise databases naar de Oracle cloud gemakkelijker dan ooit gaat maken. Dat is niet onbelangrijk, want uiteraard wil ook AWS zo veel mogelijk grote databasegebruikers naar zijn eigen infrastructuur lokken.

De troepen van Larry Ellison hebben momenteel 19 grote datacenters verspreid over de wereld. 7 daarvan bevinden zich in Europa (waaronder 3 in het Verengd Koninkrijk). Op 420.000 klanten maken er momenteel al 35.000 op één of andere manier gebruik van de clouddiensten van het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content