Ook .brussels goedgekeurd

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Belgische domeinbeheerder DNS Belgium heeft vrijdag de officiële goedkeuring gekregen voor de ontwikkeling van de nieuwe internetextensie .brussels.

De Belgische domeinbeheerder DNS Belgium heeft vrijdag de officiële goedkeuring gekregen voor de ontwikkeling van de nieuwe internetextensie .brussels. Icann, de internationale autoriteit op het vlak van domeinnaambeheer, heeft met andere woorden het aanvraagdossier voor de extensie .brussels geaccepteerd. Zowat een week geleden kreeg DNS Belgium ook al groen licht voor .vlaanderen. De officiële goedkeuring van dergelijke dossiers is een eerste belangrijke stap in de uitrol van zo’n nieuwe internetextensie.

In een volgende fase moet er ook een contract met Icann worden onderhandeld en ondertekend, een zogeheten ‘registry agreement’. Algemeen directeur van DNS Belgium Philip Du Bois gaat er van uit dat een dergelijke overeenkomst pas eind dit jaar kan worden getekend, afhankelijk van de snelheid waarmee Icann zijn dossiers afwerkt.

De extensie .brussels werd in het leven geroepen op vraag van de Brusselse overheid. DNS Belgium staat in voor het technische luik van het project, en kreeg een concessie van tien jaar voor het technische beheer van de nieuwe extensie (al zal dat tijdens de eerste jaren wel met de hulp zijn van de Oostenrijkse registry Nic.at). Visit Brussels is verantwoordelijk voor de communicatiecampagne.

De nieuwe geografische extensie moet Brussel op internationaal vlak profileren en laat bedrijven, overheden en privépersonen toe om hun band met de hoofdstad te benadrukken. De nieuwe extensie zou ten vroegste eind volgend jaar verwelkomd kunnen worden in het internetlandschap, een meer realistische datum is allicht de eerste helft van 2015.

Eens gelanceerd, zal .brussels een volledig open suffix zijn: iedereen kan in principe dus een domeinnaam eindigend op .brussels registreren. Een vaste prijs is er nog niet, al circuleert het bedrag van 25 euro per jaar, een som die afhankelijk van de volumes allicht nog kan dalen.

Pittig detail: uit een eerste kleine rondvraag van DNS Belgium zou al blijken dat .brussels populairder wordt dan .vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content