Ook burgerlijke vordering in fraudezaak ATC verjaard voor 20 beklaagden

Over de verjaring van het dossier tegen 15 andere beklaagden is nog geen uitspraak gevallen.

In de zaak van de grootschalige btw-fraude bij computerbedrijf ATC in Nevele heeft de Gentse correctionele rechtbank zich wegens verjaring onbevoegd verklaard om te oordelen over de burgerlijke vordering van de Belgische staat tegen 20 beklaagden. Van hen kan de staat dus geen schadevergoeding meer krijgen. Over de verjaring van het dossier tegen 15 andere beklaagden is nog geen uitspraak gevallen.

De rechtbank oordeelde in november vorig jaar dat alle verdachten niet strafrechtelijk veroordeeld konden worden omdat de feiten verjaard waren. In 1997 viel het gerecht binnen in de gebouwen van ATC voor btw-fraude en witwaspraktijken. Uit onderzoek zou blijken dat dezelfde producten verschillende keren werden verkocht, dat een deel van de omzet fictief was en dat via witwaspraktijken geld gerecupereerd werd.

De correctionele rechtbank moest zich wel nog uitspreken over de burgerlijke partijstelling van de staat, die hoopte 128 miljoen euro te recupereren van de beklaagden. De strafrechter besliste nu dat hij onbevoegd is om kennis te nemen van de burgerlijke vordering tegen 20 beklaagden. Zelfs indien uitgegaan wordt van een maximale berekeningswijze van de verjaringstermijn, zijn de feiten toch verjaard ten aanzien van die 20 beklaagden.

Ten aanzien van 15 andere beklaagden, waaronder de zaakvoerders van het bedrijf, werden de debatten heropend. De rechter vraagt dat de partijen opnieuw conclusies indienen over het feit of bepaalde onderzoeksdaden de verjaring hebben “gestuit” of stilgelegd. De zaak wordt voortgezet op 30 mei.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content