Ook Chrome heeft het gehad met Flash

. © .

Het heeft even geduurd, maar nu is dan ook Google zo ver dat het in de Chrome-browser paal en perk stelt aan het energieverbruik van Flash op webpagina’s.

Flash, een technologie voor het tonen van filmpjes en het laten bewegen van beelden op websites, is berucht vanwege het hoge energieverbruik. Wie het aan heeft staan is als regel in een oogwenk door de acculading van zijn laptop of smart-device heen.

Voor Apple was het jaren geleden al reden om Flash consequent van de iPad en de iPhone te weren, en heel wat laptopgebruikers hebben inmiddels hun weg gevonden naar browser plug-ins die het Flash-gedoe indammen.

Maar Flash is geliefd bij sitebouwers en vooral bij adverteerders; dus liet Google het tot dusverre met rust. Maar in de nieuwste bèta van de Chrome-browser zit nu dan toch een optie ingebakken om Flash enigszins te temmen.

Volgens een blog van Google-medewerker Tommi Li zorgt de voorziening er voor dat alleen essentiële Flash-content bewegend op het scherm van de gebruiker verschijnt. ‘Niet essentiële’ Flash-content wordt in eerste instantie stilstaand getoond. Wil de gebruiker ook deze toeters en bellen toch zien bewegen, dan kan hij de animatie met een muisklik alsnog in werking zetten.

Welke Flash-content wel of niet als essentieel geldt, dat bepaalt Google. Contentaanbieders die zich niet afhankelijk willen maken van de genade van Google kunnen uiteraard hun toevlucht nemen tot andere animatietechnologieën, zoals HTML5 of Quicktime.

(I.s.m. AutomatiseringGids)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content