Ook Dell gaat voor het internet der dingen

© Dell IoT
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Amerikaanse computerbouwer Dell richt een nieuwe IoT-divisie op en zet al meteen een eerste product in de markt.

“Het internet der dingen is zo’n beetje als de cloud acht jaar geleden”, oppert de directeur van Dell’s IoT-divisie Andy Rhodes. “Er wordt ongelooflijk veel buzz rond gecreëerd. Terecht of niet, dat laat ik in het midden, maar feit is dat het een interessante markt betreft, en iedereen mag zijn kans wagen.”

Voor Rhodes is de huidige aanpak, waarbij sensorgegevens naar de cloud gestuurd worden om geanalyseerd te worden en zo beslissingsprocessen te beïnvloeden prima voor dingen als Fitbit-bandjes, “maar het bedrijfsleven heeft toch een iets robuustere set-up nodig.”

Dat Dell meteen een nieuwe IoT-gateway in de markt zet, hoeft dus niet te verbazen. Het betreft een herwerkt netwerkpunt uit de ‘Wyse 3000 Thin Client’-reeks, met een 1,6 Ghz Intel Celeron processor aan boord, 4GB RAM, 3 USB-poorten, Bluetooth, wifi, ethernet, en een prijs die zou afklokken tussen de 400 en de 600 euro.

De IoT-gateway is niet uitgerust met een besturingssysteem, maar is wel compatibel met Wind River Linux, Ubuntu en Microsoft Windows IoT. Het toestel moet dienen als basis voor grotere IoT-rollouts, en kan uiteraard gecombineerd worden met andere producten uit de Dell-portfolio (inclusief data-analyse en storage).

“Uniek is onze focus op security”, vertelt Rhodes. “Onze gateway maakt gebruik van dezelfde beveiligingsprotocollen als onze andere producten. En je kan hem beheren zoals eender welk andere schakel in het netwerk.”

Een ander voordeel is dat je de gateway van op afstand kan bedienen, en een derde verkoopargument is de interoperabiliteit. Het ding kan eender welke standaard aan, en eender welk protocol. Dat is niet onbelangrijk als je weet hoeveel standaarden er momenteel voor IoT worden uitgedacht.

De gateways van Dell zijn bedoeld om klassieke problemen bij het uitrollen van IoT set-ups te lossen: de massa’s data afkomstig van sensoren moeten eigenlijk gefilterd worden eer ze de backend bereiken waar ze verwerkt worden. “95 procent van de data die binnenkomt is waardeloos”, beweert Rhodes. “Vooral de juiste connecties hebben waarde. Onze gateway analyseert aan de rand van het netwerk en laat alleen de belangrijke data door. Reken maar uit wat je kan besparen op bandbreedte.”

Gevraagd naar een use case diept Rhodes het voorbeeld van de hotelkamer op, waarbij uw mobieltje fungeert als sleutel. “Een modern hotel zou de temperatuur in een kamer kunnen regelen aan de hand van de bezetting. De verwarming begint pas te werken wanneer het netwerk voelt dat de gast in de buurt is. Dat zoiets voor een enorme besparing kan zorgen, hoef ik je niet te vertellen.”

Hoeveel gateways zo’n hotel dan in huis moet halen om die dingen te regelen? “Goh, dat kan ik niet zo maar zeggen. Trial & error! Het kan er eentje per verdieping zijn, maar het kunnen er ook vijf zijn, allemaal afhankelijk van hoeveel gegevens er moeten worden behandeld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content