Ook Duitsland vreest voor Russische inmenging

Angela Merkel © EPA
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het hoofd van de Duitse inlichtingendienst Hans-Georg Maassen wijst in een mededeling op het gevaar van Russische propaganda.

Alsof de Koude Oorlog nooit is weggeweest, waarschuwt Hans-Georg Maassen, baas van de BfV, de Duitse inlichtingendienst, voor de plannen van Rusland om de Bondsrepubliek Duitsland te destabiliseren en de verkiezingen te beïnvloeden. Het land trekt in september 2017 naar de stembus.

De beschuldigingen komen er na een bewogen presidentsverkiezing in de Verenigde Staten, die mogelijk beïnvloed werd door valse nieuwsberichten en hackingschandalen. Maassen meldt dat Duitsland voor hetzelfde probleem staat. Hij heeft het in een mededeling over Russisch geld dat wordt gebruikt voor ‘aggressieve en verhoogde’ misinformatiecampagnes tegen onder meer Duitse overheidsmedewerkers en parlementsleden. Omdat mensen steeds meer rekenen op social media, zijn ze volgens Maassen ook kwetsbaarder voor propaganda en misinformatie.

Hij meldt bovendien dat de overheid meer hackingpogingen verwacht in de aanloop van de verkiezingen. Volgens Maassen heeft Rusland daar de middelen en de mensen voor. Onder meer de hackgroep Fancy Bear, die verantwoordelijk was voor een aanval op het Duitse parlement in 2014 en voor het lekken van e-mails van de Amerikaanse Democratische Partij, zou gelinkt zijn aan de Russische overheid.

De man uit zijn bezorgdheid nadat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een rapport opstelde waarin het spreekt over gelekte informatie en pogingen tot hacken tijdens de presidentsverkiezingen, die Donald Trump als uiteindelijke winnaar aanwezen. Trump heeft het rapport van de CIA ondertussen al afgedaan als een fabeltje.

Rusland, bij monde van woordvoerder Dmitry Peskov, spreekt de beschuldigingen ook al tegen, en meldt dat het zelf bedreigd wordt door onder meer Europese landen die zijn infrastructuur proberen binnen te dringen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content