Ivo Belet en Roel Deseyn

Ook Europa moet het open karakter van internet vrijwaren

Ivo Belet en Roel Deseyn Ivo Belet en Roel Deseyn zijn respectievelijk Europarlementslid en Volksvertegenwoordiger voor CD&V.

Een Europese aanpak is te verkiezen, schrijven Ivo Belet en Roel Deseyn. Als deze uitblijft, moet België zelf stappen ondernemen naar het voorbeeld van Nederland, Frankrijk en de VS. De internetinnovatie is in deze landen niet tot stilstand gekomen, integendeel.

Voortaan is internet een nutsvoorziening zoals water en elektriciteit in de VS. De Amerikaans telecomwaakhond FCC verstrengde op 26 februari zijn aanpak voor de internetneutraliteit. Ze herbevestigde haar beslissing van 2010 en breidde deze uit naar mobiel internet. Vanaf nu is het er verboden om bepaald legaal internetverkeer af te knijpen of te blokkeren dan wel specifieke verkeersstromen tegen betaling voorrang te geven ten nadele van gelijkaardige diensten of concurrenten. Het debat over internetneutraliteit leeft intens in de VS en polariseert steeds meer tussen Democraten en Republikeinen. Meer dan drie miljoen burgers reageerden afgelopen zomer op de publieke consultatie over de nieuwe regelgeving.

Ook het Europees Parlement heeft een voorstel uitgewerkt om het open karakter van het internet te vrijwaren. Het Europees parlement gaat minder ver dan wat de Amerikaanse telecomwaakhond FCC voor ogen heeft. Het wil internetneutraliteit vrijwaren maar tegelijk operatoren toelaten te innoveren met gespecialiseerde diensten die over hetzelfde fysieke netwerk verlopen (digitale tv, IP telefonie etc.). Het is tijd dat de lidstaten hierover tot een akkoord komen met het Europees Parlement in dialoog met alle betrokkenen.

Consumenten en kleine innovatieve ondernemingen maken zich terecht zorgen en vrezen een televisiemodel voor het internet. Het internet moet een open platform blijven waar telecomoperatoren of hardware fabrikanten geen voorselectie maken van websites en diensten. Internet is zoals een publieke haven: ieder schip moet welkom zijn. De prijs om voor anker te gaan en de kwaliteit van het lossen en laden mag niet afhangen van de kleur van het schip of zijn bemanning.

Tot in een recent verleden was internet neutraal. Maar de laatste jaren waren er verschillende incidenten en intenties om het open karakter van het internet te schaden. Verschillende Europese operatoren blokkeren of discrimineren legaal internetverkeer. In België verboden twee mobiele operatoren het telefoneren over de internetverbinding (VOIP) via hun algemene voorwaarden.

Het Europees Parlement stemde in april 2014 over een richtlijn ter versteviging van de internetneutraliteit. Deze ligt momenteel in de schoot van de Raad van de Europese Unie waarin de verschillende lidstaten zetelen. Van 1 januari tot en met 30 juni 2015 vervult Letland het voorzitterschap van de Raad.

Een Europese aanpak onder het Lets voorzitterschap is te verkiezen. Maar als een Europees regelgevend initiatief uitblijft, moet België zelf stappen ondernemen naar het voorbeeld van Nederland, Frankrijk en de VS. De internetinnovatie is in deze landen niet tot stilstand gekomen, integendeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content