Ook Google stort zich op de bankwereld

Google gaat klanten in de Verenigde Staten de mogelijkheid bieden om een bankrekening te openen. Daarmee treedt het bedrijf in de voetsporen van andere techreuzen, die zich al eerder waagden aan betalingsdiensten voor consumenten.

De avances van bedrijven als Google en Apple met betalingsdiensten zijn een bedreiging voor de gevestigde financiële wereld. Banken kijken met angst naar China, waar internetgiganten een groot marktaandeel hebben verworven door betalingsmogelijkheden te integreren in de populaire chatapp WeChat en door eigen betaalapps te lanceren als Alipay.

Om die bedreiging in te dammen hebben Amerikaanse banken de samenwerking gezocht met technologiebedrijven. De creditcard die Apple uitgeeft is een samenwerking met Goldman Sachs. Google gaat voor de bankrekeningen in zijn Google Pay-app samenwerken met Citigroup en eerder sloot JPMorgan Chase al een deal met Airbnb en Amazon.

Facebook gooit het over een iets andere boeg. Het bedrijf achter het socialemediaplatform en onder meer de berichtendiensten WhatsApp en Instagram ontwikkelt een eigen cryptomunt. Ook daarvoor wordt samenwerking gezocht met de gevestigde orde, al loopt dat niet van een leien dakje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content