Ook gratis apps hebben een prijs (Test-Aankoop)

Wie op zijn smartphone een gratis app installeert, geeft daarmee persoonlijke informatie prijs aan het bedrijf dat de toepassing ontwikkelde. Dat meldt Test-Aankoop, dat een twintigtal populaire apps analyseerde.

De consumentenorganisatie waarschuwt app-gebruikers om zich goed te informeren over wat ze precies vrijgeven wanneer ze een app installeren. Een aantal apps eist immers toegang tot gegevens zoals de locatie van de gebruiker, zijn contactenlijst of zelfs zijn paswoorden. Die informatie wordt bovendien vaak doorverkocht en gebruikt voor gepersonaliseerde reclame.

Ontwikkelaars verdienen daarmee hun geld, ook al is de app zelf gratis. Grote bedrijven zijn bereid om veel geld te betalen voor persoonlijke informatie over het gedrag van de consument en om vervolgens gerichte reclamecampagnes te voeren.

“De transparantie is vaak ver te zoeken”, aldus Test-Aankoop. De consumentenorganisatie vraagt ontwikkelaars van apps dan ook om enkel machtigingen te vragen die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de app.

Dikwijls is dat niet het geval. Zo haalt Test-Aankoop het voorbeeld aan van apps als TuneIn Radio en Angry Birds, die op regelmatige tijdstippen de locatie van de gebruiker doorsturen naar servers van een derde partij.

Ook bij de app Bpost Mobile Postcard loopt de gebruiker een hoog risico dat persoonlijke gegevens bij derden terechtkomen. Voor de app van Le Soir gold hetzelfde, maar de krant heeft haar app inmiddels aangepast, laat Test-Aankoop weten.

De consumentenorganisatie wijst voorts op het grote verschil tussen de verschillende besturingssystemen. Zo laat het besturingssysteem iOS 7 van Apple de gebruiker toe om een keuze te maken in de machtigingen van de app, terwijl de systemen Android van Google en Windows Phone van Microsoft enkel toelaten om alle machtigingen goed te keuren. Indien je dat niet doet, kan je de app helemaal niet gebruiken. Windows Phone gaat nog een stap verder, aangezien de gebruiker zelfs niet kan zien welke machtigingen hij aan een app geeft. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content