Ook Sony gaat voor Firefox OS

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Ook Sony gaat een Mozilla-smartphone in de markt zetten. De Japanse elektronicagigant voert al gesprekken met Telefonica, en hoopt zijn eerste toestel te kunnen lanceren in 2014.

Ook Sony gaat een Mozilla-smartphone in de markt zetten. De Japanse elektronicagigant voert al gesprekken met Telefonica, en hoopt zijn eerste toestel te kunnen lanceren in 2014. “Onze ingenieurs zijn al volop de mogelijkheden van Firefox OS Mobile en HTML 5 aan het bestuderen”, vertelde de topman van Sony Mobile Bob Ishida tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. “Het zijn technologieën met een erg groot potentieel. In elk geval werken we nauw samen met partners als Telefonica om in 2014 al een Firefox OS smartphone op de markt te brengen.”

Wil Mozilla’s browser-gebaseerde OS enige kans op slagen maken, dan zijn partnerships met hardware-leveranciers zoals Sony cruciaal. Overigens ziet het er wat dat betreft nog niet zo slecht uit, want in Barcelona hebben ZTE, Alcatel en de Spaanse start-up Geeksphone al toestellen getoond die draaien op het besturingssysteem. En ook LG en Huawei hebben al aangegeven dat ze Mozilla-toestellen zullen releasen. Android-koning Samsung lijkt dan weer niet geïnteresseerd, wat nauwelijks hoeft te verbazen.

De Spaanse telco Telefonica gaat er van uit dat het met de Firefox-toestellen jonge mensen zal kunnen bereiken die niet veel geld op tafel kunnen leggen voor een smartphone. Vooral in Latijns-Amerika zijn er nog heel wat consumenten in die categorie, en de Spanjaarden staan sterk op dat continent.

Android Sony ceo Kazuo Hirai beseft dan weer dat zijn bedrijf met de keuze voor Android in de high end Xperia-reeks in een vijver is terecht gekomen die gedomineerd wordt door Samsung. Een vijver ook waar heel wat vissen in rondzwemmen, vissen die allemaal op elkaar lijken, waardoor het erg moeilijk is om op te vallen.

Je kan een fortuin spenderen aan marketing om in het oog te springen (wat Sony ook gaat doen in de komende maanden), of je kan voor een tweede vijver kiezen waarin nog niet al te veel vissen rondzwemmen.

In dat opzicht is de keuze voor Firefox OS nog niet zo gek. Sony zou er in theorie alvast een heel ander publiek mee kunnen bereiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content