Ook Telenet rolt ‘wifi-delen’ uit

© Belga
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In navolging van Belgacom laat ook Telenet nu toe dat consumenten …

In navolging van Belgacom laat ook Telenet nu toe dat consumenten hun draadloze internettoegang met elkaar delen.

Telenet start met de uitrol van ‘homespots’: zeg maar de thuisvariant van de gekende wifi-hotspots. Het komt er op neer dat de modem van een consument twee wifi-signalen uitstuurt: een voor privé- en een voor publiek gebruik. Klanten van Telenet kunnen van dat publieke signaal vervolgens gebruik maken om te surfen via hun smartphone, laptop of tablet.

In een eerste fase gaat Telenet 15.000 klanten in Gent aanschrijven met de mededeling dat hun modem voortaan een dubbel wifi-signaal zal uitsturen. Wie dit niet wenst, moet zelf de dienst deactiveren via ‘Mijn Telenet’. De Gentse gebruikers testen de nieuwe internetdienst tot eind januari. Na evaluatie rolt Telenet de dienst verder uit naar de rest van zijn netwerk. Tegen eind volgend jaar zouden er zo een half miljoen nieuwe gratis wifi-locaties beschikbaar moeten zijn.

Reactie op Belgacom De ‘homespots’ worden deel van het ‘Wi-Free’-netwerk waaronder alle Telenet-hotspots vallen. Sinds januari zijn die 1.200 hotspots gratis voor breedbandinternetklanten van Telenet. Tegen 2013 zouden er dat 2.000 moeten worden. De ‘homespots’ werken overigens enkel met klanten die reeds een home gateway 2.0 of 3.0 hebben. Dat zijn de modems die Telenet installeert bij de nieuwere, snellere producten. Telenet benadrukt dat internetklanten die aanmelden op een ‘homespot’ op een volledig gescheiden netwerk terecht komen.

De demarche van Telenet is duidelijk een reactie op Belgacom dat eind juni een samenwerking met Fon aankondigde om aan ‘wifi-delen’ te doen. Met de aankondiging van Telenet bieden de twee grootste providers nu (of op termijn) dus ongeveer dezelfde wifi-functionaliteit aan. Daarmee lijkt de wens van Kathleen Van Brempt van de SP.A ingewilligd. Zij lanceerde het idee van ‘wifi-delen’ in december van 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content