“Op internet kijken minstens 5 partijen mee wat je doet”

© BELGA

Bijna alle websites die je bezoekt, delen informatie over jouw gedrag met andere partijen – zonder dat je dat weet, zonder toestemming te vragen en meestal ook zonder de Do not track-optie in de browser te respecteren. Gemiddeld krijgen 9 andere partijen informatie over je.

Dat concludeert Tim Libert uit onderzoek naar de 990.022 meest populaire websites volgens Alexa, waarvan 96 procent met succes geanalyseerd kon worden.

Dat er informatie met derden gedeeld wordt, is op zich geen nieuws. Maar de constatering van de schaal waarop dit gebeurt, is verontrustend. 90 procent van de onderzochte sites verstrekken derden informatie over hun bezoekers, en als ze daar eenmaal mee beginnen is er geen houden meer aan: gemiddeld krijgen 9 externe partijen van sites die informatie delen informatie over bezoekers.

Veel stiekeme cookies en JavaScripts van derden

Het houdt niet op bij het delen van informatie. Ruim 6 van de 10websites plaatsen cookies van derden op pc’s van bezoekers, en mer dan 8 van de 10 laden JavaScript-code van derden op de pc van een bezoeker. Bijna alle websites negeren ook de Do Not Track-functie die mensen in hun browser kunnen inschakelen om te voorkomen dat ze door derden gevolgd worden. Google is het meest bekende voorbeeld dat geen respect kan opbrengen voor de wens van internetters om niet gevolgd te worden. De enige positieve uitzondering is Twitter.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content