Op vakantie naar Wai’wiki’

Met de vakantie voor de deur, kijkt natuurlijk iedereen uit naar een hoekje waar je met een boekje wat aan je ict-kennis kan sleutelen. Een kennis waarin het begrip ‘wiki’ allicht al een belangrijke rol speelt, of dat zeker kan spelen. Hieronder geven wij graag drie boeken aan over dergelijke wiki’s en bij uitbreiding over het hele web 2.0-gebeuren.

Met de vakantie voor de deur, kijkt natuurlijk iedereen uit naar een hoekje waar je met een boekje wat aan je ict-kennis kan sleutelen. Een kennis waarin het begrip ‘wiki’ allicht al een belangrijke rol speelt, of dat zeker kan spelen. Hieronder geven wij graag drie boeken aan over dergelijke wiki’s en bij uitbreiding over het hele web 2.0-gebeuren.

En geen paniek overigens, want het zijn softbacks, zonder een harde kaft dus. Als vrouw-, man- of kroostlief er ontstemd mee in het rond gooit, kunnen ze toch geen ernstige verwondingen veroorzaken. Samen vormen ze wel een minibibliotheekje rond wiki’s, ‘editie 2008’.

“Wikinomics, How mass collaboration changes everything”, Don Tapscott & Anthony D. Williams, revised & updated paperback edition, 2008, 351p, ISBN 978-1-84354-637-5

Dit is een boek waarin bijna alle aspecten en termen van het web 2.0-gebeuren – inclusief ‘web 2.0’ zelf als term – aan bod komen. Geschreven door veteraan Don Tapscott (met Anthony Williams) is dit een boek om nu meteen te lezen, want het onderwerp verandert razendsnel. De eerste editie dateert in ieder geval van eind 2006 en is vandaag al aan enige herziening en aanpassing toe.

De nadruk op samenwerking, de onderlinge betrokkenheid van gebruikers en leveranciers, het open karakter en dies meer, kortom de hele ‘collaborative’ aard van web 2.0 wordt aan de hand van een uitgebreide rist voorbeelden aangetoond.

De index leest als een ‘who’s who’ of ‘what is?’ van termen en succesbedrijven en is dan ook erg goed bruikbaar voor wie snel wat meer info en achtergrond over een bepaald aspect zoekt.

De allernieuwste succesverhalen (of falen) staan er niet in, maar het boek kan helpen inzicht te verwerven uit welke hoek de toekomstige succesverhalen zullen weerklinken. Dit boek biedt inzicht, zet alle aspecten even keurig op een rijtje en is zelfs op het strand eminent leesbaar. Aanbevolen! Ik heb het me dan ook zelf gekocht…

“Professional Wikis”, Mark S. Choate, 2008, 300p., ISBN 978-0-470-12690-5

Dit tweede boek is ‘hands-on’, om niet te zeggen ‘ongelooflijk hands-on’!. Het onderwerp? De titel zegt het klaar en duidelijk: professionele wiki’s. Na een stukje geschiedenis leert het boek hoe een wiki op te zetten, de inhoud ervan (tekst en beelden) te creëren en bij te werken, te structureren en dies meer.

Niet echt een boek voor op het strand, want je wil nu eenmaal geen zand tussen de toetsen van je notebook. Maar wel voor rustige uren, zittend aan een tafeltje onder een boom of parasol. Met naast het boek je notebook, waarop je MediaWiki hebt geïnstalleerd – het wiki-engine waarop ook de Wikipedia draait – en waarvan het praktisch gebruik het hands-on onderwerp van dit boek vormt (met naast MediaWiki ook nood aan een webserver, php-ondersteuning en een database (MySQL of Postgres). Kortom: voor wie mikt op ‘professionele wiki’s’.

“Hacking Exposed Web 2.0, Web 2.0 security secrets and solutions”, Rich Cannings et al., 2008, 258p., ISBN 978-0-07-149461-8

Het derde boek is een ‘reality check’, om even weer met je twee voeten op de grond te komen. En please, sla dit boek niet over. Het hele Web 2.0 gebeuren is immers per definitie zo sterk gericht op participatie en samenwerking, dat een bedrijf geheel ongewild wel eens een stevige ‘opendeurpolitiek’ zou kunnen bedrijven.

Het boek biedt dan ook een bondig overzicht van de securityproblemen die zich kunnen aandienen rond Web 2.0. Na ‘klassiekers’ als ‘injection’- en ‘cross site scripting’-aanvallen, komen ook mogelijke zwakke punten in webtoepassingen aan bod (zo rond Javascript als .Net). Een deel is geheel aan Ajax gewijd, terwijl ook Flash op rich clients wordt bekeken.

Dit is geen exhaustief boek. Elk onderdeel is veeleer een startpunt dan een eindpunt van informatie, maar het brengt wel een aantal valkuilen en schietgeweren onder de aandacht van ontwikkelaars en systeemverantwoordelijken.

Niet eens met deze keuze? Heb je eigen/andere favoriete boeken? We kijken uit naar jullie suggesties inzake ‘Wiki’ en/of ‘Web 2.0’ titels!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content