Op welke politieke partij moet u stemmen? Twitter brengt raad!

* © Belga

Antwerpse wetenschappers beweren “met een vrij grote waarschijnlijkheid” uw politieke voorkeur te kunnen achterhalen, door dataminingtechnieken toe te passen op uw Twitteractiviteiten en die van uw netwerk.

Hoewel u via de socialenetwerksite Twitter enkel korte boodschappen van 140 tekens tweet of retweet, kan op basis van uw Twitterprofiel toch uw politieke voorkeur achterhaald worden. Dat beweert de Universiteit Antwerpen, die met twitterbrengtraad.be een website lanceerde waarop u kunt inloggen met uw Twitteraccount om uw ‘politiek profiel’ te laten meten.

De onderzoekers werken, net zoals Google dat doet voor zijn Page Ranks, met een algoritme. Dat analyseert de boodschappen u tweet of retweet en de mensen die u volgt of door wie u gevolgd wordt.

“Door al die gegevens kwantitatief te analyseren, verzamelen we per gebruiker een enorme hoeveelheid informatie”, vertelt Christophe Van Gysel, die dit project uitvoert in de context van zijn masterscriptie aan de Universiteit Antwerpen.

Nauwkeurigheid

Volgens de onderzoekers bewijst een steekproef bij 734 personen die openlijk gelieerd zijn aan een politieke partij de nauwkeurigheid van het algoritme. In dit geval was het algoritme “meer dan 95 procent nauwkeurig”.

Maar ook van wie zich niet out, beweert men nauwkeurig voorspellingen te kunnen doen. “Als bijvoorbeeld veel van de mensen in uw netwerk een duidelijke voorkeur voor partij A hebben, omdat ze de officiële Twitteraccount van de partij of bepaalde politici ervan volgen, is dat al een eerste signaal dat ook u partij A goedgezind kan zijn”, verduidelijkt onderzoeker Bart Goethals.

‘Verkiezingsexperiment’

De computerwetenschappers van UAntwerpen willen met hun ‘verkiezingsexperiment’ aantonen dat Twittergebruikers, misschien zonder het te beseffen, veel over zichzelf blootgeven. Ook hun politieke voorkeur, dus. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content