Op zoek naar talent: van sporten word je ook slimmer!
Nog 100 dagen voor de start van de Olympische spelen in London! Dit ‘totaal’ evenement heeft een prijskaartje van € 29 miljard! Sport is business en business is sport…
Nog 100 dagen voor de start van de Olympische spelen in London! Dit ‘totaal’ evenement heeft een prijskaartje van € 29 miljard! Sport is business en business is sport…
Naast sportieve topprestaties vertegenwoordigt London tevens een top ict-project, met toepassing van de nieuwste audiovisuele technologieën. Bovendien wordt het maatschappelijke en commerciële belang steeds groter. Nooit werd meer aan sport gedaan als vandaag. Dit reflecteert niet alleen in een doorgedreven professionalisering van topsport maar ook in de toename van het aantal sporters via het verenigingsleven. De maatschappij vaart er goed mee…
Ceo Dirk Verhofstadt kondigde deze week de “Special Olympic Games” van 2014 (Antwerpen) aan. We kennen Dirk als recordhouder Belgische caps handbal maar ook als businessman bij het voormalige Wang, gewezen cio is en later verantwoordelijk voor internationale business bij SD Worx.
“Special Olympiërs” zijn atleten met een stoornis in het verstandelijk functioneren, hebben een blijvende ontwikkelingsachterstand t.o.v. leeftijdsgenoten vertonen, waardoor ze moeilijk meekunnen in de maatschappij. Sport geeft hen evenwel een welzijnsgevoel en een gevoel van zelfwaardering: ook zij kunnen iets moeilijks realiseren…
Gelukkig worden deze Special Olympics ernstig genomen: 1 miljoen atleten, 750.000 begeleiders, 140.000 trainers, 20.000 competities in 27 disciplines in 160 landen. In ons land beoefenen 30.000 gehandicapten sport.
Mensen met een beperking doen aan sport om dezelfde redenen als u en ik: fysieke activiteit is een lichamelijke, psychologische en sociale weldoener! We worden er zelfs slimmer van. Door lichaamsbeweging wordt bloed gestuurd naar de hippocampus (deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor leren en geheugen). Er ontstaan nieuwe verbindingen tussen de hersencellen en hoe meer verbindingen, hoe meer kennis. Dus door de zuurstoftoevoer wordt het mechanisme gevoed en worden we slimmer. Het is bovendien aangetoond dat kinderen die eerst een uurtje sporten en dan proefwerken afleggen, betere resultaten behalen dan de groep kinderen die dat niet doet. Kinderen geboren van zwangere vrouwen die aan sport doen, hebben 40% meer hersencellen in de hippocampus bij de geboorte dan borelingen van niet-sportende moeders.
Sportieve mensen presteren dus beter! Niet alleen privé, ook op het werk. Resultaten van cognitieve en logistieke tests binnen de bedrijven zijn bovendien sterk afhankelijk van de sportiviteit van de werknemers. Men spreekt van 20% meer productiviteitsverhoging door fysieke activiteit.
Terug naar de Special Olympiërs: net zoals bij topsporters worden trainingsmethodes toegepast om hen beter te maken. Niet alleen lichamelijk, ook op psychisch vlak. Algemeen wordt aangenomen dat verbetering en wetenschappelijke vooruitgang van de top doorstroomt naar de “baseline”. De uitvindingen uit Formule 1, worden na een aantal jaren toegepast in commerciële wagens of grasmaaiers (koppeling van de Honda-grasmaaier is geïnspireerd op de koppeling die Ayrton Senna in zijn Honda-F1 gebruikte).
Dit geldt niet altijd. Bepaalde trainingsmethoden – toegepast bij mensen met een beperking – kunnen ook topatleten nog beter maken. Opmerkelijk! Mensen met een zelfde aangeboren talent, die vanaf een bepaalde leeftijd op dezelfde manier worden getraind, kunnen in hun prestaties nog veel verschillen tonen. Dit komt vooral omdat leren trapsgewijs gebeurt. Bepaalde trapjes die op zeer jonge leeftijd niet goed ontwikkeld werden, kunnen nadien nog bijgewerkt worden door specifieke basisoefeningen nl. “leren trapjes nemen”…
Dezelfde redenering geldt voor business-leerprocessen. Bewegen is de basis van alle leren, ook ict kan aangeleerd worden door psychomotorische technieken toe te passen. We zouden allemaal nog zoveel kunnen verbeteren…
Om een ict-krak te worden moet je over vaardigheden beschikken als imagination, mathematisch sterk zijn, abstract denken enz. Dit abstract denken wordt al in de baby- en peutertijd aangeleerd door psychomotorische oefeningen zoals perceptietraining, oog-hand-coördinatie, tijd en ruimte inschatten enz…
Dus blijf leren, maar smart. kijk naar de Special Olympiërs en leer van hen hoe je jezelf of je medewerkers kan verbeteren. Niet alleen de bedrijfswereld wordt er beter van, het individu wordt naar een volgende dimensie gebracht: productiviteitsverhoging, positieve zelfwaardering en meer zelfvertrouwen! Van sporten ben je niet slimmer, maar je legt wel de basis om het te worden.
Dus: lichaamsbeweging en niet zelfkennis is het begin van alle wijsheid! Daar zou je toch voor doen, niet?
Jan De Schepper
ADM-voorzitter Jan De Schepper gaf deze toespraak eerder deze week op de jaarlijkse ADM-receptie. Daar werden ook de Special Olympics 2014 voor het voetlicht geplaatst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier