Open Brief aan Minister Vande Lanotte

Geachte Minister Vande Lanotte, telecom is erg belangrijk voor de economie. Het belang van een sterk BIPT staat dan ook buiten kijf.

Geachte Minister Vande Lanotte,

De Raad van State besliste de benoemingen van voorzitter Luc Hindryckx en raadslid Charles Cuvelliez van het BIPT te schorsen, na een klacht van een Franstalige kandidaat die niet werd benoemd door de regering, op advies van een onafhankelijke selectiecommissie met nationale en internationale specialisten, waaronder ikzelf.

Telecom is erg belangrijk voor de economie. Tal van studies bewijzen dit:

“Telecommunicatie zorgt voor 25 procent van de economische groei in Nederland.” Dat is de belangrijkste conclusie van een studie naar de economische impact van telecom in Nederland uitgevoerd door onderzoeksbureau Dialogic in opdracht van ICT~Office.

En de WIK Study van januari 2013 in opdracht van INTUG, de Internationale koepel van zakelijke telecomgebruikers en ECTA, de European Competitive Telecommunication Association, toont duidelijk het economisch belang aan van een goede regelgeving voor telecom.

Het belang van een sterk BIPT staat dan ook buiten kijf. Het werkplan BIPT 2013 werd net voorgesteld. Er ligt heel veel werk op de plank.

Maar door de schorsing van de Raad van State verkeert het BIPT in een onzekere situatie.

Concreet blijven de Nederlandstalige bestuursleden Catherine Rutten en Axel Desmedt op post. Hun mandaten lopen tot eind 2015. De Franstaligen zijn geschorst, en Georges Denef en Michel Van Bellinghen, die in de vorige Raad de Franstalige bestuursleden waren en aan de huidige Raad werden toegevoegd met een speciaal mandaat, zijn terug bestuurslid geworden, omdat de schorsing de situatie van vóór de benoemingen herstelt.
Er is geen voorzitter meer.

Het is een persoonlijk drama voor de geschorsten, ze werden zonder schadevergoeding aan de deur gezet, terwijl hen niets kan worden verweten. Voor de personen die terug in de Raad zijn gekomen, en die allebei weliswaar goed op de hoogte zijn van het reilen en zeilen in het BIPT, is dit eveneens geen evidente situatie.

Maar de morele schade voor de hele organisatie met 250 medewerkers is groot. En ook het imago van ons land lijdt hieronder.

Zo was Luc Hindryckx Vice-Voorzitter van BEREC – Body of European Regulators for Electronic Communication -, en zou hij Voorzitter worden in 2014. Dit is in de Europese telecomwereld een erg belangrijke en zichtbare functie.

BELTUG is erg verontrust over de huidige situatie en dringt aan op een snelle oplossing voor deze onzekere toestand,


Danielle Jacobs,
Directeur van BELTUG
Voorzitter INTUG

Sint-Niklaas, 30 januari 2013

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content