Open eGo roept op tot overleg

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Lokale besturen moeten dringend overleg plegen om tot gestandaardiseerde ict-tools te komen. Die oproep lanceerde Bart Gysens van het Limburgs ict-bedrijf Lithium tijdens het V-ICT-OR congres.

Lokale besturen moeten dringend overleg plegen om tot gestandaardiseerde ict-tools te komen. Die oproep lanceerde Bart Gysens van het Limburgs ict-bedrijf Lithium tijdens het V-ICT-OR congres.

Lithium is de initiatiefnemer achter [Open eGo], dat gelanceerd werd op ‘V-ICT-OR Shopt IT 2009’: een congres voor ict-medewerkers in de lokale, Vlaamse besturen. Open eGo is een eGovernment platform dat volledig op open source software (PHP en MySQL) gebaseerd is. Op de website kunnen gemeentebesturen een kant-en-klaar startpakket downloaden waarmee ze snel en gemakkelijk een webportaal kunnen opzetten. Daarin wordt voorzien in 11 open source integraties en koppelingen met onder meer de eID, LDAP en het Zend-framework. Bart Gysens benadrukt dat dit maar een eerste aanzet is. Tijdens het V-ICT-OR congres lanceerde hij een duidelijke oproep om een community uit te bouwen en zo tot gestandaardiseerde ict-tools te komen. “Het is hoog tijd dat gemeentebesturen eens rond de tafel zitten en de processen in kaart brengen. We hopen dat er voldoende kandidaten bereid zullen zijn om actief mee te werken”, zegt Bart Gysens: “Dat is nodig, want onder meer de integratie met Cultuurnet, VKBO of de Kruispuntdatabank is echt geen lachertje.”

De roots van Open eGo dateren al van januari 2000, toen Lithium een ‘content management system’ (CMS) voor de stad Hasselt ontwikkelde. In februari 2001 dook de naam eGo voor het eerst op voor de stad Genk. Alle code is ondertussen ondergebracht in de open source variant Open eGo. Onder meer de gemeenten Nieuwerkerken en Boom waren van begin af betrokken partij. Op termijn moeten ook bestaande CMS-systemen zoals Drupal en CMS Made Simple ondersteund en geïntegreerd worden.

Een belangrijke concurrent is het project [CommunesPlone] waar ondertussen al een 80-tal Waalse gemeentes en enkele Vlaamse gemeentes zoals Schoten en Sint-Genesius-Rode mee werken. “Dit is echter sterk Franstalig geörienteerd en bovendien werkt het enkel met een zogeheten Zope-server. Dan geloven wij toch eerder in de beproefde PHP-standaard”, reageert Bart Gysens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content