Open kabel moet ook VoD omvatten

De CRC, dat de openstelling van de kabel reguleert, heeft extra voorwaarden opgelegd over het wholesale-aanbod dat Telenet, Tecteo, Brutélé en Coditel hun concurrenten moeten aanbieden.

De CRC, dat de openstelling van de kabel reguleert, heeft extra voorwaarden opgelegd over het wholesale-aanbod dat Telenet, Tecteo, Brutélé en Coditel hun concurrenten moeten aanbieden.

De Conferentie van Regulatoren voor de elektronische communicatiesector bestaat uit het Bipt, CSA, Medienrat en de VRM. Ze bepaalt onder welke voorwaarden dominante kabelspelers hun wholesaleaanbod moeten. Het gaat daarbij om het doorverkopen van analoge televisie, toegang tot digitale televisie en een doorverkoop van breedband internet.

De CRC heeft het aanbod van de operatoren aanvaard, maar legt wel enkele wijzigingen op. Zo moeten alternatieve spelers op het kabelnetwerk video on demand (VoD) kunnen aanbieden en moeten er kwaliteitsvolle SLA’s worden aangeboden.

Daarnaast moeten alternatieve spelers hun eigen CAS of toegangssysteem kunnen kiezen, dat slaat op de manier waarop content wordt beschermd en dus ook hoe de settopbox zal werken.

Tot slot moeten alternatieve operatoren vijf door de kabeloperator voorgestelde internetprofielen te koop stellen, bovenop twee eigen profielen. Dat moet dan weer zorgen dat de eindgebruiker keuze heeft tussen verschillende types abonnementen.

Wie gaat voor open kabel?

Alternatieve operatoren die toegang willen krijgen tot de kabel kunnen vandaag een intentieverklaring tekenen. Die spelers kunnen dan ten laatste binnen zes maanden het wholesaleaanbod van de kabelaars aanbieden aan hun eindklanten.

Al blijft de vraag wie dat als eerste zal doen. Zo kan het BIPT niet zeggen of er al geïnteresseerde operatoren zijn. Ook bij Telenet heeft men formeel geen weet van geïnteresseerden.

Afgelopen zomer nog liet Europa aan de Vlaamse Regulator voor de Media weten dat het delen van het analoge tv-signaal niet nodig was. Al blijven digitale tv en breedband wel een aantrekkelijke optie om via de kabel aan te bieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content