Open Vld: ‘Regering moet gevaren 3D-printen aanpakken’

De regering moet de mogelijke gevaren van 3D-printen met betrekking tot wapens analyseren, en op basis daarvan wettelijke initiatieven nemen. Dat stelt Open Vld.

De regering moet de mogelijke gevaren van 3D-printen analyseren, met het oog op de verspreiding van en de toegang tot wapens. Op basis van deze analyse moet ze wettelijke initiatieven nemen of de bestaande wetgeving beter handhaven. Dat stellen de Open Vld-senatoren Jean-Jacques De Gucht en Martine Taelman in een voorstel van resolutie. Ook op Europees vlak moet de problematiek aangekaart worden.

3D-printen is een technologie die enorme mogelijkheden creëert en een enorm economisch potentieel heeft, erkennen De Gucht en Taelman. Maar tegelijk is er zoals altijd bij nieuwe technologieën nood aan waakzaamheid. Zo werd onlangs een pistool door middel van 3D-printing gemaakt, dat in staat was om een kogel af te vuren, maar ook nauwelijks te detecteren was in luchthavens. De blauwdrukken waren ook een tijdje online beschikbaar, zodat iedereen die dat wilde zijn eigen wapen kon uitprinten.

Daarom is er volgens de Open Vld’ers dringend nood, gezien de moeilijke greep op het internet en de snelle ontwikkeling van 3D-printen, om de mogelijke gevaren te analyseren en indien nodig stappen te zetten om deze te bestrijden. Veiligheidsdiensten moeten in samenwerking met de internetpolitie mogelijke gevaren detecteren en aanpakken.

Door het grensoverschrijdend karakter van het internet zal er voor De Gucht en Taelman vooral naar de hogere (Europese) beleidsniveaus gekeken moeten worden. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content