OpenCommunity focust op OpenSolaris

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het OpenCommunity West-event van Sun in San Francisco had bij de start slechts oog voor OpenSolaris en de ‘cloud’.

Het OpenCommunity West-event van Sun in San Francisco had bij de start slechts oog voor OpenSolaris en de ‘cloud’.

Hoewel het Sun-event erg uiteenlopende onderwerpen aankondigde – van ontwikkelingsomgeving Netbeans tot database MySQL – , focuste executive vice-president John Fowler uitdrukkelijk op de onmiddellijke beschikbaarheid van OpenSolaris 2009.6. Deze versie van het opensourcebesturingssysteem zal tevens als basis voor de komende ‘enterprise’ versie van het Solaris besturingssysteem fungeren.

Met een volledig herschreven netwerk-stack (het project ‘Crossbow’) moet OpenSolaris 2009.6 inspelen op de mogelijkheden van gevirtualiseerde netwerken met multi-core, multi-threaded servers. Het ZFS filesystem biedt bijkomende voordelen in dataopslagtoepassingen en met het dynamisch tracing framework DTrace kunnen in productieomgevingen problemen in toepassingen en hun omgevingen worden opgezocht. OpenSolaris 2009.6 kan worden binnengeladen via http://opensolaris.com/get.

In de wolken was Sun voorts over het opbloeien van een ecosysteem rond de eigen Sun-cloud. Wanneer die ook in Europa beschikbaar komt, is nog niet duidelijk. Ondertussen biedt Sun als ‘Cloud Strategic Planning Service’ een portfolio van professionele services voor het opzetten van cloud computing in bedrijven, met oog voor aspecten als kosten, alignering op bedrijfsnoden, migratie etc. Voorts ging veel aandacht naar het aspect ‘security’ – blijkbaar een uitgebreid discussieonderwerp op zichzelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content