OpenXML is ISO-standaard (update)

Het bestandsformaat Office Open XML (OOXML) wordt tot standaard verheven. Daartoe heeft de internationale standaardisatieorganisatie ISO besloten, zo melden verschillende bronnen ons.

Het bestandsformaat Office Open XML (OOXML) wordt tot standaard verheven. Daartoe heeft de internationale standaardisatieorganisatie ISO besloten, zo melden verschillende bronnen ons.

24 van de 32 landen die een stem uitbrachten, zouden voor de Microsoft-documentstandaard gestemd hebben. Dat is 75 procent. ISO-regels bepalen dat een voorstel wordt aangenomen zodra 66,6 procent ‘pro’ stemt. Er is evenwel nog steeds geen officieel communiqué van de ISO zelf, noch van Microsoft. Het blijft dus afwachten of het nieuws geen late aprilvis is.

Bij een eerdere stemronde, in augustus 2007, ging de ISO niet akkoord met standaardisatie van het door Microsoft ontwikkelde bestandsformaat. Daarop ontving Microsoft zo’n 3500 opmerkingen op basis waarvan de softwareleverancier nieuwe voorstellen formuleerde die in februari 2008 in Genève werden besproken. Na deze bespreking konden de nationale organisaties zich opnieuw buigen over het aangepaste standaardisatievoorstel en moesten ze voor 29 maart hun keuze aan ISO kenbaar maken. België onthield zich, maar de overige landorganisaties stemden dus in meerderheid voor de OOXML-standaard.

Standaardisatie van OOXML is een vurig en veelbesproken onderwerp. Zo doet de Europese Commissie momenteel onderzoek naar de gang van zaken rond de eerste stemronde over standaardisatie van OOXML, afgelopen najaar. Bovendien is er volgens veel gebruikers een beter alternatief voor het bestandsformaat beschikbaar: het Open Document Format (ODF). Dit formaat werd al eerder door ISO tot standaard verheven.

Het nieuws is intussen bevestigd door zowel Microsoft als ISO.

Met medewerking van Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content