OpenXML ten onder in ISO-stemming

Microsofts OpenXML-documentenstandaard heeft niet de nodige meerderheid achter zich gekregen voor erkenning bij de internationale standaardenorganisatie ISO. Maar de deur lijkt nog een kier te staan voor de softwarereus.

Microsofts OpenXML-documentenstandaard heeft niet de nodige meerderheid achter zich gekregen voor erkenning bij de internationale standaardenorganisatie ISO. Maar de deur lijkt nog een kier te staan voor de softwarereus.

Het voorbije weekend sloot het 5 maanden durende stemmingsproces bij de ISO over Microsofts OpenXML-formaat. Microsoft wil het eigen documentformaat als internationale standaard erkend zien. Opensource-tegenhanger ODF heeft die ISO-erkenning wel en dat kan een argument voor onder meer overheden zijn om voor ODF te opteren.

Voor een ISO-erkenning waren in de internationale stemming minstens tweederde (66 procent) positieve stemmen vereist en minder dan een kwart (25 procent) negatieve stemmen. Microsoft haalde geen van beide criteria met 53 procent positieve stemmen en 26 procent negatieve.

Voor Microsoft is echter nog niet alles verloren. Veel landen stuurden commentaar en toelichting bij hun stemmen. Die documenten worden voorgelegd aan Microsoft en besproken in een vergadering in februari van volgend jaar. Als Microsoft de nationale vertegenwoordigers daar kan overtuigen van de aanpassingen die het bedrijf gedaan heeft aan het OpenXML-formaat, en als de criteria nadien gehaald worden, kan de ISO-erkenning alsnog een feit worden.

Microsoft meldt in een persbericht alvast het volle vertrouwen te hebben in een goede afloop. Bij de FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure), een hevige tegenstander van het OpenXML-formaat, klinkt een heel ander geluid: “Het OOXML -voorstel is zo zwak dat, indien een andere partij het zou hebben ingediend, het gewoon zou weggelachen zijn,” aldus Benjamin Henrion van de FFII. “Ik begrijp niet waarom het ISO-secretariaat het nog niet in de prullenmand gedropt heeft. Het proces verder zetten betekent nog meer schandalen die het imago van de ISO aantasten.”

Die laatste zin alludeert op de vele berichten over onregelmatigheden in het stemproces. Zo waren er geruchten over het aankopen van Zweedse stemmen, over weigering in Portugal van Microsoft-concurrenten wegens ‘gebrek aan stoelen’, over mogelijke manipulaties van comités in Zwitserland, Uruguay en Polen. Wat er ook van zij, de ophef wijst op het belang van de OpenXML erkenning voor Microsoft en van niet-erkenning voor bepaalde concurrenten en tegenstanders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content