Opera browser komt met gratis VPN

Opera © .

Goed nieuws voor wie graag zijn surflocatie verbergt zonder al te veel technische stappen. Opera gaat gratis VPN-functionaliteit voorzien in de nieuwste versie van zijn browser.

De tool zit nog niet standaard in Opera maar wel in de developer versie voor desktops die je hier al kan downloaden. Daarbij kan je kiezen uit de VS, Canada of Duitsland als locatie.

VPN staat voor Virtual Private Network en laat toe om te surfen terwijl de website of dienst die je gebruikt denkt dat je in een ander land zit. De technologie wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld de Amerikaanse catalogus van Netflix te bekijken. Maar het is ook uiterst geschikt om door de overheid geblokkeerde websites te omzeilen.

Het is ook daar waar Opera deels op mikt. De browser is met 2 procent marktaandeel een dwerg ten opzichte van Chrome, Internet Explorer, Firefox of Safari. Maar is wel populair in opkomende markten en Azië, waar bepaalde regimes wel eens toegang tot bijvoorbeeld Westerse nieuwssites of YouTube durven afsluiten. De verbinding komt overigens met 256 bits encryptie.

Het instellingenmenu van Opera
Het instellingenmenu van Opera© PVL

Wie de functie zelf wil uitproberen: na het downloaden ga je naar menu (linksboven), instellingen, en daar vink je ‘enable VPN’ aan. Zodra je dan een site op een nieuw tabblad opent, krijg je in de adresbalk het woordje ‘VPN’ te zien. Daar kan je zien hoeveel data er wordt gebruikt en vanuit welk land je zogezegd surf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content