Operatoren en providers willen bij ICANN betrokken blijven

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Drie organisaties van operatoren en providers roepen de EU op om de private sector niet uit te sluiten van medezeggenschap in de ICANN.

Drie organisaties van operatoren en providers roepen de EU op om de private sector niet uit te sluiten van medezeggenschap in de ICANN.

De ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is de organisatie die verantwoordelijk is voor onder meer het beheer van de domeinnamen op internet. Momenteel valt ICANN nog onder het Amerikaanse ministerie van Handel, maar die overeenkomst loopt af in oktober.

Naar aanleiding hiervan gaf Europees Commissaris Viviane Reding al te kennen dat ze de werking van het ICANN wil herbekijken. De Europese netwerkoperatoren en gsm-providers vrezen echter dat ze teveel buitenspel zullen gezet worden in een eventuele nieuwe structuur. Dat zeggen Etno, EuroISPA en GSMA Europe in een gezamenlijk statement.

Volgens hen is het huidige model van het ICANN waarbij de private sector flink wat in de pap te brokken heeft, een “essentieel onderdeel van het succes van internet.” Volgens hen is de Europese Commissie echter van plan om de verschillende overheden een toezichthoudende rol te geven of een overkoepelend controleorgaan te creëren. De organisaties vrezen dat de ICANN daardoor mogelijk niet of onvoldoende met alle belanghebbende partijen rekening zal kunnen houden.

De verenigingen – waarin voor alle duidelijkheid zowel de ‘vaste’ internetproviders als de mobiele operatoren vertegenwoordigd zijn – roepen de EU dan ook om niet te raken aan het huidige ICANN-model. Onlangs werd bijde ICANN overigens nog een nieuwe directeur aangesteld. In een interview met het NRC Handelsblad zegt Viviane Reding daarover dat “de nieuwe directeur in onze richting wil bewegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content