Operatoren kwaad om Waalse zendmasttaks

Als de Waalse taks op zendmasten er komt, dan zal dat leiden tot minder investeringen van de drie mobiele operatoren, waarschuwen de telecombedrijven.

Als de Waalse taks op zendmasten er komt, dan zal dat leiden tot minder investeringen van de drie mobiele operatoren, waarschuwen de telecombedrijven.

Het gaat om een voorstel om op elke zendmast een belasting van achtduizend euro per jaar te heffen. Met drieduizend masten in Wallonië alleen al goed voor 24 miljoen euro inkomsten voor de Waalse regering.

Maar volgens L’Echo verzetten Belgacom, Mobistar en Base zich tegen de extra belasting. Vooral omdat de tekst ruimte laat aan gemeenten om hetzelfde te doen. Ook vrezen ze dat provincies een soortgelijke mogelijkheid krijgen.

“De taksen die ons in Wallonië boven het hoofd hangen zijn gigantisch, zowel gewestelijk, provinciaal als regionaal” zei Jos Donvil, CEO van Base, eerder deze week tegen onze redactie, naar aanleiding van onze ICT Top 1000 die op 20 december verschijnt. Volgens hem heeft telecom onterecht het imago van een kip met gouden eieren.

Het voorstel voor de belasting wordt op 11 december gestemd. Maar de operatoren wijzen er op dat ze ook al elk 120 miljoen euro hebben betaald voor een 4G-licentie die zeer geschikt is voor een uitrol in landelijke gebieden, zoals in het zuiden van het land.

Volgens L’Echo omschrijven ze de maatregel als “gemakkelijk en populistisch” en kan het geld geen twee keer worden uitgegeven. Wat zoveel wil zeggen als dat er met de taks op zendmasten minder wordt geïnvesteerd in de netwerkuitrol in Wallonie. (Belga/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content