Operatoren matig positief over soepelere 4G-regels

Pieterjan Van Leemputten

De Brusselse meerderheidspartijen hebben een voorstel klaar die volgens hen de uitrol van 4G in Brussel mogelijk maakt. De operatoren zijn niet enthousiast, maar wel positief.

De Brusselse meerderheidspartijen hebben een voorstel klaar die volgens hen de uitrol van 4G in Brussel mogelijk maakt. De operatoren zijn niet enthousiast, maar wel positief.
Het plan om de regels voor zendmasten en hun straling te versoepelen werd in juli gelanceerd. In oktober raakte bekend dat die regels dan toch anders zouden worden uitgewerkt en dat wordt nu in een voorstel gegoten.

Eerste reactiesDe operatoren reageren voorlopig gemengd. Base is “Matig postief”. Woordvoerster Sofie Bockaert zegt dat Base door het voorstel in principe kan beginnen met een uitrol van 4G in Brussel, maar het bedrijf wacht nog op details van de regeling om dat met zekerheid te kunnen zeggen. “Het is een eerste stap, maar het is een maatregel op korte termijn, niet op lange termijn.”

Ook wijst Base er op dat vergunningen voor antennesites sneller moeten worden goedgekeurd. Als dat niet kan dan is er wel een probleem. Hier was een principeakkoord rond, maar enkel als daar ook werk van wordt gemaakt is een uitrol van 4G in Brussel mogelijk.

Belgacom blijft bij zijn eerdere uitspraken dat dit de uitrol van 4G mogelijk maakt. De grootste operator van het land heeft al veel antennes in Brussel. Het bedrijf spreekt van “een stap in de goede richting”, maar zegt er meteen bij dat dit enkel een oplossing op korte termijn is.

Mobistar kon op het moment van schrijven nog geen uitsluitsel geven over de 4G-mogelijkheden in Brussel. Het bedrijf wil de nieuwe teksten eerst bestuderen alvorens met zekerheid te kunnen oordelen.

Wat verandert er?Het belangrijkste onderdeel van de versoepelde maatregelen is de verhoging van de blootstellingsnorm van drie naar zes volt per meter in het hele Brusselse gewest. De uitvoering van de wet wordt jaarlijks geëvalueerd.

Daarnaast zijn er onder bepaalde voorwaarden afwijkingen mogelijk. In bepaalde zones zoals scholen en ziekenhuizen was het de bedoeling om strengere regels voor antennes te hanteren. Maar tegelijk worden terrassen en balkons niet langer als openbare zones beschouwd, waar de norm lager moet zijn.

Lange termijn?Zoals het er nu uitziet wil dat zeggen dat de baan open ligt voor 4G, tenminste voor Belgacom en mogelijk voor Mobistar en Base. Al blijft de Brusselse stralingsnorm veruit de laagste ter wereld.

Dat wil zeggen dat de kans op slechte of trage verbindingen, overbelasting of andere netwerkproblemen een stuk groter blijft in Brussel dan in Antwerpen of Luik. Tegelijk kunnen we er van uitgaan dat het aantal gebruikers en hun datavolume alleen maar zal toenemen. Zelfs als de maatregelen vandaag volstaan, zullen ze dus onvoldoende zijn om het verbruik binnen vijf of tien jaar op te vangen.

Volgende week wordt de wettekst gestemd in het Brussels parlement. Al zal het nog meer dan een jaar duren vooraleer de operatoren klaar zijn met de nodige masten en stralingsregulering om alsnog 4G in de Europese hoofdstad te lanceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content