Operatoren pleiten voor splitsing Belgacom

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Ze willen een neutrale onderneming voor het beheer van de netwerkinfrastructuur.

Het Platform van telecomoperators & service providers pleit uitdrukkelijk voor een splitsing van Belgacom, waarbij een neutrale onderneming opgericht wordt voor het beheer van de netwerkinfrastructuur.

Het Platform verwijst daarbij naar het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk waar het netwerk van British Telecom afgescheiden werd (Openreach). Ook het nieuwe Europese kader is zo’n ‘functional separation’ niet ongenegen. Bij zo’n eventuele splitsing van Belgacom zouden alternatieve operatoren die toegang wensen het Belgacom-netwerk zich tot die neutrale entiteit moeten richten. Dit zou alle dienstenaanbieders op gelijke voet moeten behandelen, waardoor een nieuw ‘level playing field’ onstaat.

Volgens Platform-voorzitter Benoit Scheen is een “drastische maatregel nodig. Belgacom heeft te veel tijd genomen om groothandelsoplossingen zoals die rond vdsl te ontwikkelen.” Zo kon het BIPT pas zijn besluit over het vdsl wholesale-aanbod publiceren op 10 augustus van dit jaar, terwijl Belgacom reeds sinds april 2008 de vdsl-technologie commercialiseert. De overdracht van tv-signalen via vdsl is overigens nog steeds niet mogelijk – wat ook een doorn in het oog is van de alternatieve dsl-operatoren.

BIPT-voorzitter Luc Hindryckx ziet een functionale afscheiding van het Belgacom-netwerk eerder als een laatste redmiddel. “Als alle andere opties niet voldoende soelaas brengen, kan functional separation een oplossing zijn”, reageerde Hindryckx kort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content