Opgelet met zonnebril-spam op Facebook

Met dit soort afbeeldingen lokken oplichters je naar een valse webshop. © Pieterjan Van Leemputten

Op Facebook circuleert sinds enkele dagen opnieuw een spambericht waarin mensen worden getagd.

Op Facebook circuleert sinds enkele dagen opnieuw een spambericht waarin mensen worden getagd.

Het lijkt vrij onschuldig, een vriend post een promotie van goedkope zonnebrillen , onder meer van Ray Ban, en tagt je, samen met tientallen anderen in de foto’s. Een link suggereert dat je daar de brillen kan kopen.

We stampen hier een open deur in door te zeggen dat het om oplichting gaat. Wie doorklikt komt meestal uit op een echt uitziende webshop die je oplicht bij een bestelling. In principe is het ook onveilig om op de link zelf te klikken want de uitbater van de site zou zo ook malware kunnen verspreiden. Al is daar, voor zover bekend, geen sprake van.

Wat te doen?

Wie de meldingen ziet, of is getagd in zo’n bericht kan de verspreiding vrij eenvoudig de kop indrukken. Eerst en vooral moet je jezelf untaggen. Nadien kan je het bericht markeren als spam en aangeven dat de account van je facebookvriend mogelijk is gehackt. Het hem/haar best nog eens apart vertellen kan zeker geen kwaad.

Wie zelf zo’n afbeeldingen verspreidt kan best zijn computer scannen op virussen en het wachtwoord van Facebook veranderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content