Opgepast voor Chinese domeinkapers

Het is weer oppassen geblazen voor domeinnaamkapers. Dit keer komt het gevaar vanuit China.

Het is weer oppassen geblazen voor domeinnaamkapers. Dit keer komt het gevaar vanuit China.

Hoewel de vorm en de afzender van de valste mailtjes nogal durft verschillen, gaat het wel steeds om een zogezegde Chinese firma die hetzelfde verhaaltje opdist. Een firma zou een aanvraag ingediend hebben om uw bedrijfsnaam te registreren als domeinnaam in China en enkele andere Aziatische landen. Via de mail krijg je een soort ‘recht van voorkoop’ aangeboden of krijg je de mogelijkheid om protest aan te tekenen.

Als je zo’n mail krijgt, reageer er dan vooral niét op. Door te reageren, weet de afzender dat je toch een zekere interesse hebt in die namen. Het gevolg: de domeinnamen worden voor je neus weggekaapt en geregistreerd. Wil je de domeinnamen later nog te pakken krijgen, dan kan dat enkel nog mits het betalen van een aanzienlijk bedrag aan de kaper.

Als je niet reageert, dan gebeurt er helemaal niets, en blijven die domeinnamen gewoon beschikbaar voor registratie. Het is registrar bNamed.net die “na tientallen vragen van ongeruste klanten” aan de alarmbel trok en zijn klanten via een mailing waarschuwde. Volgens Bart Mortelmans van bNamed zijn de afzenders waarschijnlijk massaal de gegevens van het .com-register aan het afschuimen. “Het is eigenlijk voor spammers relatief makkelijk om de gegevens van .com-domeinen geautomatiseerd af te halen. Voor .be-domeinen is dat gelukkig iets moeilijker”, zegt Bart.

De redactie van Data News kreeg vandaag overigens ook zo’n mailtje in de bus waarbij duidelijk moeite genomen is om de e-mail zo écht mogelijk te laten lijken. Zo werd zelfs een valse website op poten gezet, die ons moest helpen overtuigen van het bestaan van de Chinese firma. Aangezien wij toch niet meteen Aziatische uitbreidingplannen hebben, zullen we er maar niet op reageren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content