Ophef over USB-sticks bij de verkiezingen

© BELGAIMAGE
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Zondag stemmen 163 gemeenten in Vlaanderen elektronisch. Maar omdat de gebruikte USB-sticks een Linux-partitie hebben is er een risico dat de stemmen ongewild verwijderd worden. Ondertussen zegt het Agentschap Binnenlands Bestuur dat het probleem zich uiteindelijk toch niet zou mogen voordoen.

Het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur waarschuwde vorige week de voorzitters van de hoofdbureau’s van de komende lokale verkiezingen voor een mogelijk probleem met de USB-sticks die gebruikt zullen worden. Bij het inlezen van de USB-sticks op verkiezingsdag vraagt de pc om de USB-sticks te formatteren: “de schijf in station moet worden geformatteerd, voordat u deze kunt gebruiken”. De gebruiker moet vervolgens op ‘Annuleer’ klikken. “Als u de USB-stick formatteert zijn de gegevens erop en dus de stemresultaten gewist!!”, las de waarschuwing letterlijk.

De reden is de manier waarop een Windows-computer omgaat met Linux-partities. De stemmen worden bij de digitale stemcomputers geëncrypteerd opgeslagen in een Linux-partitie op de USB-stick, samen met een Windows-partitie voor de applicatie ‘Resultatenbeheer’. Het Windows-besturingssysteem herkent de Linux-partitie niet en wil daarom de USB-stick formatteren. “FORMATTEER DE USB-STICKS NIET!”, blokletterde de opleidingspagina tot vanmiddag.

Vlaanderen koos bewust voor een systeem met USB-sticks: de stemsystemen zijn daarom niet verbonden met het internet of andere netwerken. Mocht het zondag toch foutlopen met de USB-sticks in de hoofdbureau’s, dan is er nog altijd een plan B. Ook op plaatsen waar men digitaal stemt, worden papierstroken verzameld in de stembus. Zo bestaat er een controleerbare component die toelaat om bij elke mogelijke twijfel achteraf de stemmen van een bepaald bureau integraal te verifiëren. De volledige procedure en de architectuur van het digitaal stemsysteem kan u hier nalezen.

Update 14u

Ophef over USB-sticks bij de verkiezingen
© DN

Na de middag werd de waarschuwing van de opleidingspagina gehaald waarnaar we in dit artikel refereren. In de installatiehandleiding van de USB-lezer wordt er wel nog melding van gemaakt. In een officiële reactie liet het Agentschap Binnenlands Bestuur ondertussen weten dat deze instructies inderdaad vorige week meegedeeld werden aan de hoofdbureaus. De instructies waren gebaseerd op de veronderstelling dat die boodschap zou kunnen verschijnen, maar bij het testen van de USB-sticks blijkt dit uiteindelijk niét het geval te zijn, aldus het Agentschap Binnenlands Bestuur.

In het geval dat een voorzitter toch een verkeerde manipulatie zou maken op verkiezingsdag, dan leidt dit niet tot het wissen van alle stemgegevens. Per digitaal stembureau zijn er immers 2 USB-sticks die beiden parallel dezelfde resultaten bevatten, zo voegt het ABB nog toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content