Oplichters actief op Belgische tweedehandssites

Het parket van Dendermonde voert een grootschalig onderzoek naar oplichters die actief zijn op Belgische websites voor tweedehandsverkoop.

Het parket van Dendermonde voert een grootschalig onderzoek naar oplichters die actief zijn op Belgische websites voor tweedehandsverkoop. Op enkele dagen tijd zijn al 1.400 potentiële slachtoffers in beeld gebracht, zegt het parket. De oplichters misleiden de slachtoffers via de betalingssystemen van PayPal en Western Union.

De werkwijze van de oplichters is zeer vernuftig, zegt parketwoordvoerder Jurgen Coppens. “Ze reageren op een advertentie waarbij iets te koop wordt aangeboden en delen expliciet mee dat ze willen betalen via PayPal, een veilig betalingssysteem voor aankopen op het internet. Vervolgens deelt de oplichter mee dat hij op een booreiland werkt en het gekochte goed koopt voor zijn zoon op het vasteland. Hij deelt mee dat hij via PayPal een extra bedrag zal overschrijven om de kosten van de ‘Pickup-Agent’ (transport en afhaling) te kunnen dekken.”

De verkopers krijgen vervolgens een mail van PayPal met de bevestiging dat de gelden zijn overgemaakt en ontvangen op de PayPal-account. “De verkopers denken dat alles in orde is en maken van hun eigen rekening het geld over aan de Pickup-Agent via Western Union. Wat blijkt: de e-mails van PayPal zijn verstuurd door de oplichter zelf, met een vals e-mailadres dat lijkt te komen van het legitieme PayPal.”

Het onderzoek bracht op enkele dagen tijd al 1.400 potentiële slachtoffers in beeld die op die wijze benaderd zijn. Het globaal nadeel is momenteel nog niet te overzien, zegt het parket.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content