Oplichters doen zich voor als vrienden in nood om online geld af te troggelen

* © iStock

Twee keer nadenken als een ‘vriend in nood’ een mail stuurt. Oplichters hebben een nieuwe truc bedacht om hun slachtoffers online geld af te troggelen.

Twee keer nadenken als een ‘vriend in nood’ een mail stuurt. Oplichters hebben een nieuwe truc bedacht om hun slachtoffers online geld af te troggelen.

Oplichters op het internet hebben iets nieuws bedacht om mensen geld af te troggelen. Slachtoffers ontvangen tegenwoordig een e-mail met een noodkreet van kennissen, vrienden of familie. In de mail vraagt de persoon om feld op te sturen, omdat hij of zij ‘op vakantie is gestrand.’ Dat bericht de Nederlandse krant AD.

De Nederlandse Fraudehelpdesk heeft de nieuwe truc bevestigd. De dienst heeft in twee weken al 60 meldingen ontvangen van mensen die zo’n verzoek via mail hebben gekregen. Volgens de helpdesk zijn de mailtjes ‘een voorbeeld van de steeds slimmere trucs met valse mails.’

De criminelen die gebruikmaken van de nieuwe methoude, breken eerst in een Hotmail- of Gmail-account in. Daarna kunnen ze aan de sociale netwerken van de kennis, vriend of het familielid van het slachtoffer. Uit diens naam sturen ze vervolgens een ‘pechmail’ rond. Daarin schrijft de ‘vriend’ op vakantie te zijn beroofd en vraagt hij of zij om geld over te schrijven.

Nigeriaanse bende

Een woordvoerder van de Nederlandse Fraudehelpdesk vermoedt dat Nigerianen achter de oplichtingspraktijken zitten. Een Nigeriaanse bende die vanuit Engeland opereert, verstuurt ook nepmails van banken. In die phishingmails, die steeds professioneler ogen, wordt geprobeerd persoonlijke gegevens binnen te halen om zo iemand geld afhandig te maken. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content