Opmerkelijk: Proximus stopt met de telegram

Een oude telegraaf. © Getty Images/iStockphoto

Proximus gaat eind dit jaar stoppen met het aanbieden van telegrammen. Het bood de dienst aan sinds 1846. Al gaat de geschiedenis ervan in ons land meer dan 200 jaar terug.

De dienst voor verzending en ontvangst van telegrammen stopt op 29 december van dit jaar. Wat in lang vervlogen tijden de aangewezen manier was om geboortes, huwelijken en overlijdens snel aan te kondigen, wordt vandaag nog amper gebruikt. Volgens Proximus gaat het om een tiental klanten.

Een korte geschiedenis

Met het stopzetten geeft de telecomoperator graag een stukje geschiedenis mee. Zo leren we dat de eerste optische telegraaf van mei 1803 dateert. De eerste elektrische telegraaf werd in 1846 geïntroduceerd en liep via de spoorweglijn tussen Brussel en Antwerpen.

Telegrammen waren in die tijd het domein van de Administratie van Telegrafie, die in 1930 autonoom werd en de naam Regie voor Telegrafie en Telefonie, kortweg RTT, meekreeg. Het bedrijf werd in 1992 omgedoopt tot Belgacom wat we sinds 2015 kennen als Proximus.

Juridisch bewijs

De telegram werd volgens Proximus vooral gebruikt door advocaten en deurwaarders omdat het een eerste vorm van juridisch bewijs was. In de jaren tachtig werden er nog anderhalf miljoen telegrammen verstuurd. Vooral van en naar Italië waar de dienst erg populair was.

In de jaren nadien werd de dienst beconcurreerd door de fax en later door email, sms en vandaag instant messaging. Het gebruik daalde begin jaren negentig tot een half miljoen berichten. Rond de eeuwwisseling telde het bedrijf er 150.000 per jaar. Tegen 2010 waren dat er 50.000.

8.000 berichten

De tiental gebruikers die vandaag de dienst nog gebruiken blijken wel nog erg actief. Zo werden er in de eerste elf maanden van dit jaar nog iets meer dan achtduizend berichten verstuurd. Proximus zal hen nu persoonlijk contacteren om de stopzetting toe te lichten en hen te wijzen op alternatieve oplossingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content