Opnieuw Bancontactpanne op belangrijke shopdag

© Belga

Net als vorig jaar op 23 december, is er zaterdagmiddag een panne geweest op het netwerk van Worldline, de beheerder van het betaalverkeer. Met sommige bankkaarten kon niet betaald worden, bevestigt woordvoerder Bram Boriau.

Ondertussen zou de situatie weer genormaliseerd zijn. Boriau kan niet zeggen hoe lang de panne heeft geduurd en of het hele land getroffen was.

Net op deze drukke winkeldag zijn de bancontacttransacties gratis voor de handelaars. Worldline wilde daarmee de verliezen compenseren voor de panne op 23 december 2013, toen het systeem op de vooravond van Kerst plat ging tussen 16 en 19 uur. Meer dan een miljoen transacties konden daardoor niet worden uitgevoerd.

Unizo: ‘Absoluut onaanvaardbaar’

Ondernemersorganisatie Unizo is niet te spreken over de panne. ‘Absoluut onaanvaardbaar’, zegt woordvoerster Sanderijn Vanleenhove in een eerste reactie. Unizo zal een schadevergoeding eisen.

‘Nu is er weer een panne vlak voor Kerstmis, nog wel op de dag dat de handelaars compensatie kregen voor de panne van vorig jaar. Weg compensatie dus’, zegt Unizo.

NSZ: ‘Dit is lachen met de handelaars’

Ondernemersorganisatie NSZ is woest over de panne. ‘Dit is de handelaars nogmaals in het gezicht uitlachen’, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. ‘De problemen zijn ronduit ongepast en brengen de handelaars een pak economische schade toe. We zijn ontstemd dat die betalingsproblemen zich opnieuw voordoen en hopen dat Worldline dit razendsnel oplost’, aldus Mattheeuws.

De ondernemersorganisatie zal nagaan of er van Wordline opnieuw een schadevergoeding kan worden gevorderd, want de verliezen voor handelaars zijn aanzienlijk. ‘Maar anderzijds blijkt de nu toegekende compensatie een maat voor niets. Er zal sowieso een hartig woord gesproken worden met Worldline, want dit is echt de panne te veel. We willen deze keer spijkerharde garanties van Wordline dat dergelijke pannes in de toekomst zeker niet meer voorvallen, want hun huidige compensaties zijn niets meer waard’, besluit het NSZ. (Belga/MI)

Partner Content