Opnieuw GDPR-boete voor burgemeester en schepen

De Gegevensbeschermingsautoriteit heeft een burgemeester en schepen beboet voor misbruik van persoonsgegevens tijdens de lokale verkiezingen van oktober 2018.

Om welke burgemeester of schepen het gaat maakt de GBA niet bekend. In mei dit jaar schreef de autoriteit al een boete uit van 2000 euro voor een gelijkaardig geval. Achteraf bleek het om de burgemeester van Oosterzele te gaan die ten onrechte gegevens had gebruikt voor gepersonaliseerde verkiezingspost.

Nu gaat het om twee nieuwe boetes van telkens 5000 euro. In het eerste geval gaat het om een burgemeester die de gegevens van 476 personen gebruikte die tijdens zijn mandaat beroep op hem hadden gedaan in zijn hoedanigheid als burgemeester. In een tweede geval gaat het om een schepen die verkiezingsdrukwerk verstuurde op basis van een lijst van klanten die hij via zijn beroep verkreeg dat hij gelijktijdig met zijn schepenmandaat uitvoerde. Hier gaat het om 654 betrokken personen.

De GBA benadrukt dat dergelijke gegevens voor specifieke doeleinden zijn opgegeven, en dus niet mogen hergebruikt worden voor andere doeleinden, zoals een verkiezingscampagne. “De status van openbaar mandataris moet vergezeld gaan van een voorbeeldig gedrag in overeenstemming met de wet. Het feit dat de verweerders op het moment van de feiten schepen en burgemeester waren, verzwaart de ernst van de inbreuk. Bij onze beslissing is ook rekening gehouden met het feit dat er honderden mensen bij betrokken zijn,” zegt Hielke Hijmans, voorzitter van de Geschillenkamer van de GBA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content