Opnieuw ICT-groei in 2010

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Europese ict-markt mag dit jaar dan wel een dip ondervinden, volgend jaar zijn zwarte cijfers weer een feit. Dat stelt het Europese onderzoeksinstituut EITO.

De Europese ict-markt mag dit jaar dan wel een dip ondervinden, volgend jaar zijn zwarte cijfers weer een feit. Dat stelt het Europese onderzoeksinstituut EITO.

EITO (European Information Technology Observatory) verwacht dit jaar een achteruitgang van 1,7 procent in de verkoop van ict-producten en diensten in Europa. De markt klokt zo af op een omzet van 716,6 miljard euro. Dat is nog altijd minder zwaar dan de algehele Europese economie, klinkt het bij het EITO. Het Europese BBP zou dit jaar volgens de voorspellingen 4 procent inkrimpen.

Binnen de ict-markt blijft de telecomsector vrij stabiel rond 362 miljard euro, al zijn er zware verschillen binnen elk segment. Zo gaan de inkomsten uit telefonie over de vaste lijn met 6,8 procent achteruit, maar zou de omzet uit internettoegang met 7,2 procent stijgen. De mobiele telefoniemarkt stagneert rond 109 miljard euro.

De it-markt gaat dit jaar met 2,2 procent achteruit tot 296 miljard euro. De achteruitgang is vooral te wijten aan het kelderen van de hardwaremarkt, met 6,6 procent. Software en it-diensten houden het op een beperkte -0,3 procent tot 210 miljard euro. Outsourcing vertoont wel een groei van 5,5 procent tot 65,8 miljard euro.

Op de markt van consumentenelektronica doen flatscreens het slecht, naast ook digitale camera’s, mp3-spelers en gps-toestellen. Blu-ray-spelers, set-top boxen voor digitale tv en spelconsoles zien hun omzet stijgen. De totale markt voor consumentenelektronica dipt dit jaar wel met 8,2 procent tot 58,5 miljard euro.

Maar nu eindelijk het goede nieuws: de totale ict-markt zou al volgend jaar aantrekken, voorspelt het EITO. 2010 zou een bescheiden groei van 0,3 procent kunnen noteren tot 716,6 miljard euro. In de telecommarkt wordt 1 procent groei verwacht, in de it-markt 0,6 procent. De goede verstaander leest dus dat groei er nog niet zal inzitten voor de consumentenmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content