Opnieuw meer laptops dan tablets verscheept

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In het tweede kwartaal werden ietwat verrassend opnieuw méér laptops dan tablets verscheept. Dat blijkt uit cijfers van Canalys.

Wereldwijd ging de totale pc-markt (desktops, laptops en tablets) er in het afgelopen kwartaal 14 procent op vooruit in vergelijking met dezelfde periode in 2013. Maar het is niet het tabletsegment dat daarvoor gezorgd heeft, zo concludeert marktonderzoeker Canalys.

Marktleider Apple bijvoorbeeld (14 procent) zag een toename met 10 procent in het aantal verscheepte Macs, maar dat bleek niet voldoende om de mindere iPad-verkoop te compenseren. In totaal verscheepte Apple in Q2 dus 5 procent minder toestellen. Met 13,3 miljoen verscheepte iPads was het voor Apple meteen het zwakste kwartaal sinds Q1/2012.

Ook Samsung zag een daling in het aantal verscheepte tablets (8,9 miljoen). Samen zijn Apple en Samsung echter nog steeds goed voor 46% van alle tablets die wereldwijd aan de man gebracht worden.

Geen verrassing zijn de goede resultaten van Lenovo dat alweer een indrukwekkend kwartaal neerzette. Met een jaar-op-jaar groei van bijna 20% haalt de Chinese pc-fabrikant nu bijna 14 procent. Oftewel “zowat 780.000 toestellen minder dan Apple”, rekent Canalys voor. HP en Dell – nummers 3 en 4 – zetten 11% en 14% groei neer, waarmee HP dus wel een deel van de totale pc-koek (nogmaals: desktops, laptops en tablets groeien samen 14%) prijs geeft.

Notebookmarkt leeft op

In totaal werden wereldwijd 48,4 miljoen tablets verscheept in het tweede kwartaal, wat een sequentiële daling met 5 procent inhoudt. In datzelfde kwartaal werden daarentegen 49,1 miljoen notebooks verscheept. Het is voor de eerste keer sinds het derde kwartaal van 2013 dat er meer laptops dan tablets verscheept werden. Specifiek binnen de emea-regio is er sprake van een groei met 8% voor laptops, voornamelijk dankzij West-Europa. Canalys ziet daar een aantal mogelijke redenen voor, zoals het verbeterde economische klimaat en de aanhoudende migratie van Windows XP die in de bedrijfswereld de pc-verkoop blijft aanzwengelen. Ook de uitrol van het Intel Atom Bay-Trail platform en de dalende prijzen van touchscreens zijn mogelijke verklaringen.

“Het is nog wat vroeg om van grootschalige pc-vervangingen te spreken, maar de gemiddelde prijs heeft nu wel een punt bereikt die de vraag kan stimuleren”, zegt Canalys-analist Tim Coulling. Nog volgens de man kunnen consumenten zich in de tweede helft van dit jaar nog verwachten aan verdere prijsdalingen als gevolg van de hevige concurrentie tussen Microsoft en Google waarbij bepaalde licentiekosten aanzienlijk verlaagd of zelfs geschrapt worden. De consument kan er maar van profiteren, maar voor pc-fabrikanten blijven de marges zo sterk onder druk staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content