Opnieuw speculatie rond ‘huwelijk’ van Intel en Qualcomm

. © reuters
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Qualcomm overweegt om het bedrijf op te splitsen in twee afdelingen. Intel lijkt de gedoodverfde minnaar voor de chipafdeling.

Op Wall Street gonst het momenteel van de geruchten rond Qualcomm, zo meldt persbureau Reuters. De geruchten volgen na de slechte resultaten van chipbakker Qualcomm en de aangekondigde ontslagronde en herstructurering. Qualcomm gaf woensdag aan dat het overweegt om het bedrijf op te splitsen – op aandringen van aandeelhouder Jana Partners.

Reuters verzamelde een aantal opinies van analisten en marktkenners en die wijzen in eerste instantie naar Intel. “The chip deal to end all chip deals, zegt analist Timothy Arcuri (Cowen and Co). Een deal tussen Qualcomm en Intel kan laatstgenoemde dé broodnodige boost geven die het al zo lang zoekt voor smartphone-chips. Intel slaagt er namelijk nog steeds niet in om een volwaardig, populair alternatief te verkopen voor de Snapdragon-reeks van mobiele Qualcomm-processoren. Een overeenkomst met Qualcomm zou voor Intel ook de deuren naar de belangrijke Chinese markt openzetten.

Aziatische concurrentie

Qualcomm van zijn kant kan via een deal met Intel verder in de kosten knippen en de prijzen naar beneden halen. Dat is ook nodig nu bijvoorbeeld het Aizatische MediaTek meer en meer handset-fabrikanten weet te charmeren. Maar er zijn nog andere geïnteresseerde partijen. Een Aziatisch consortium bijvoorbeeld met steun van de Chinese overheid en Samsung. Samsung was lang een van de grote afnemers van Snapdragon-processoren, maar gebruikt in de Galaxy S6 nu een eigen chip.

Toch lijkt Intel de gedoodverfde ‘match’ voor Qualcomm. Of hoe Cody Acree, analist bij Ascendiant Capital Markets, het tegen Reuters verwoordde: “Dit kan van Intel meteen een leider maken in de mobiele chipmarkt en zorgen voor de broodnodige diversificatie weg van pc’s.” Intel en Qualcomm houden de lippen stijf op elkaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content