Opnieuw zwaar verlies voor Blackberry

© Reuters

Blackberry heeft het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. De omzet kelderde ook met bijna 40 procent tot 6,8 miljard dollar (zo’n 5 miljard euro). Dat maakte Blackberry zelf bekend.

Onder de streep bleef BlackBerry met een tekort zitten van 5,9 miljard dollar. Het enorme verlies werd veroorzaakt door afschrijvingen op onder meer voorraden smartphones die slecht verkopen en op de boekwaarde van bepaalde activa. Een jaar eerder leed het bedrijf een nettoverlies van 628 miljoen dollar.

BlackBerry was een paar jaar geleden zeer succesvol met zijn smartphones met toetsenbord. De toestellen waren eigenlijk vooral voor de zakelijke markt bedoeld, maar werden door de chatmogelijkheden ook erg populair bij jongeren die op hun sms-kosten wilden besparen.

De laatste jaren verloor het bedrijf echter zwaar terrein. Dat kwam vooral door de opkomst van telefoons met aanraakschermen, zoals de iPhone van Apple en de Galaxy-reeks van Samsung. De lancering van de Z10 door BlackBerry, mét aanraakscherm, flopte.

Inmiddels is BlackBerry bezig fors de bezem door de eigen organisatie te halen. Daardoor gaan vier op de tien banen bij het technologiebedrijf verloren, 4.500 in totaal.

Een poging om BlackBerry in rustiger vaarwater te brengen door het van de beurs te halen, liep vorig jaar op niets uit. (Belga)

Partner Content