Oprichter drugssite Silk Road veroordeeld tot levenslang

Ross Ulbricht © /

Ross Ulbricht, de oprichter van de drugssite Silk Road en daar bekend als Dread Pirate Roberts, is door een New Yorkse rechter tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

De 31-jarige man werd in februari al schuldig bevonden aan onder meer drughandel en het witwassen van geld. Ross Ulbricht had in 2011 onder de schuilnaam “Dread Pirate Roberts” de website Silk Road opgericht. Via die site konden online illegale drugs worden verhandeld. Daarnaast werden er onder meer hackerssoftware en vervalste identiteitsdocumenten verkocht.

‘Het eBay voor drugs’

De website was niet voor iedereen toegankelijk, maar kon enkel via anonieme proxyservers worden bereikt. Via de website zouden in 1,5 miljoen transacties voor in totaal 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) aan heroïne, cocaïne, ecstasy en andere illegale drugs verkocht zijn. Voor transacties werd in bitcoins betaald. Ulbricht rekende een commissie aan, die hem vele miljoenen opleverde.

Maar in oktober 2013 werd Ulbricht opgepakt en werd “het eBay voor de drugs” afgesloten door de autoriteiten.

‘Levenswerk – levenslang’

Enkele dagen voor de uitspraak had Ulbricht nog een brief gestuurd naar rechter Katherine Forrest, waarin hij vroeg om niet tot levenslang te worden veroordeeld. Hij schreef daarin dat hij “naïef” was toen hj de website oprichtte en beloofde om zijn leven te beteren. De rechter oordeelde evenwel dat er geen sprake kon zijn van naïviteit. “Het was een zorgvuldig gepland levenswerk”, verklaarde Forrest.

Ze had hem vanaf 20 jaar kunnen geven, maar, zei ze, “wat je deed met Silk Road was verschrikkelijk destructief voor het weefsel van de samenleving”.

De rechtbank hoorde onder meer de vader van een jongeman die was overleden aan drugs die hij op Silk Road had gekocht. De advocaten van Ulbricht argumenteerden dat drugsverkoop online veiliger was dan op straat.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content