Oprichter koopt computerproducent Dell terug voor ruim 24 miljard dollar

De Amerikaanse computerfabrikant Dell verdwijnt van de beurs. Een consortium rond Michael Dell – de stichter, grootaandeelhouder en topman van het concern – neemt het bedrijf over voor 24,4 miljard dollar (circa 18 miljard euro).

Michael Dell biedt samen met investeringsmaatschappij Silver Lake Management 13,65 dollar per aandeel. Dat is 2,9 procent meer dan de slotkoers van maandag, maar een kwart meer dan midden vorige maand, toen de eerste geruchten over een overname de kop opstaken. Ook Microsoft neemt aan de overname deel, met een bijdrage van 2 miljard dollar.

Het persagentschap Bloomberg berekende dat dit de grootste overname gefinancierd met schulden (‘leveraged buyout’ of LBO) is sinds de financiële crisis.

De aandeelhouders en concurrentieautoriteiten moeten nog hun goedkeuring geven. De raad van bestuur schaart zich achter het bod.

Dell werd in 1984 opgericht door de student Michael Dell. Hij keerde in 2007 keerde terug als topman, maar kon niet verhinderen dat het verder bergaf ging. Dell verloor marktaandeel in de pc-markt aan concurrenten HP en Lenovo. Bovendien kiezen steeds meer consumenten voor een tablet of smartphone. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content