Oprichter Netscape werkt aan nieuwe browser

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Marc Andreessen, het brein achter Netscape, heeft zijn schouders gezet onder de start-up RockMelt. Die zou werken aan een innovatieve browser.

Marc Andreessen, het brein achter Netscape, heeft zijn schouders gezet onder de start-up RockMelt. Die zou werken aan een innovatieve browser.

Vijftien jaar geleden is het dat Marc Andreessen de browser Netscape ontwikkelde. Aanvankelijk was het succes erg groot. Heel wat mensen gebruikten Netscape voor hun eerste voorzichtige pasjes op het internet. Aan dat succes kwam abrupt een einde toen Microsoft met een eigen browser op de proppen kwam.

De stekker is ondertussen al eventjes uit Netscape getrokken, en Andreessen is sindsdien een van de prominente geldschieters in Silicon Valley. In The New York Times staat te lezen dat de man nu investeert in de start-up RockMelt die aan een nieuwe browser werkt. RockMelt is opgericht door Eric Vishria en Tim Howes: twee oudgedienden van Opsware en zeker geen onbekenden van Andreessen. Opsware werd namelijk door hem opgericht en in 2007 verkocht aan HP.

Zint Andreessen op wraak jegens Microsoft? Mogelijk, maar dan zal hij meteen ook mogen afrekenen met heel wat andere spelers die het ondertussen al gemunt hebben op het afkalvende, maar desondanks nog steeds imposante marktaandeel van Internet Explorer. Voorop Mozilla Firefox, maar Chrome van Google en Safari van Apple zijn zeker ook partijen om ernstig rekening mee te houden.

Veel details zijn er nog niet bekend over de nieuwe browser. In het interview met The New York Times suggereert Andreessen dat de browser totaal anders zal zijn dan de bestaande concurrenten. Volgens Andreessen hebben de meeste andere browsers niet de evolutie gevolgd die het web ondergaan heeft: de overgang van statische, individuele webpagina’s naar ingewikkelde netwerken en complexe applicaties. Mogelijk komt RockMelt eerder in het vaarwater van het op Firefox gebaseerde Flock dat heel wat feeds van sociale netwerksites en microblogging-diensten behelst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content