Optima vraagt stopzetting van gebruik Proximuslogo, Belgacom weigert

© Belga Image

Optima heeft telecomoperator Belgacom in gebreke gesteld, omdat het onlangs voorgestelde logo van het merk Proximus te veel op het beeldmerk van de vermogensbeheerder zou lijken. Optima vraagt dat er meteen wordt gestopt met het gebruik van het nieuwe logo, maar Belgacom gaat daar niet op in.

Optima vraagt stopzetting van gebruik Proximuslogo, Belgacom weigert
© Optima

Proximus onthulde vorige week een nieuw logo, waarin de letter ‘x’ een prominente plaats krijgt. Maar volgens Optima vertoont het 3D ‘hashtag’-symbool dat daarvoor gebruikt wordt, verregaande gelijkenissen met het Optima-logo.

‘De gelijkenissen met het sinds jaren gedeponeerde en beschermde beeldmerk zijn derhalve dermate groot dat Optima niet anders kon dan vaststellen dat dit de kracht van haar merk aantast, op zijn minst verwarring creëert en haar ernstige schade toebrengt’, zo zegt Optima in een persbericht.

Daarom heeft Optima Proximus formeel in gebreke gesteld. Er wordt een staking van het gebruik van het logo gevraagd ‘voor donderdagavond 2 oktober’. ‘Optima eist dat Proximus/Belgacom zijn beeldmerk op substantiële wijze wijzigt zodat de bestaande verwatering en verwarring definitief verdwijnen’, klinkt het.

‘Geen plagiaat’

Volgens Belgacom-woordvoerder Jan Margot ziet het telecombedrijf evenwel geen reden om op die vraag in te gaan. ‘Het is niet omdat sommige mensen vinden dat de logo’s op elkaar lijken, dat er sprake is van plagiaat’, klinkt het. ‘Ons logo is gedeponeerd, we gaan niet stoppen met het gebruik ervan.’

Belgacom heeft Optima intussen ook officieel op de hoogte gebracht van die beslissing. De woordvoerder benadrukt ook dat de twee bedrijven elk in andere sector actief zijn, waardoor er nauwelijks sprake kan zijn van verwarring.

Optima meldt intussen dat het antwoord van Belgacom bij hen binnengelopen is. Woordvoerder Jo Viaene kon nog niet zeggen welke stappen Optima nu zal ondernmemen. ‘Het is nu veel te vroeg om daar op in te gaan. Dit wordt voer voor de juristen om te zien welke actie er verder zou kunnen worden genomen’, klinkt het. ‘We gaan de komende dagen en weken bekijken wat we gaan doen.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content