Option 2.0 presteert beneden eigen verwachtingen

Option, de Leuvense bouwer van machine-naar-machine toepassingen, heeft al de helft uitgegeven van de 12 miljoen die in april is opgehaald, zo blijkt uit de halfjaarresultaten. Eind juni bleef er nog 5,9 miljoen in kas. Option focust nu op oplossingen en is bijna klaar voor 4G.

De omzet van Option in de eerste zes maanden was 2,85 miljoen euro, 45 procent lager dan een jaar geleden. De brutomarge was 1 miljoen. Aan onderzoek & ontwikkeling gaven de Leuvenaren 2,55 miljoen uit, iets minder dan in de eerste helft van 2013. De verkoopkosten stegen licht, maar op administratie en algemene kosten is bijna 40 procent bespaard. Samen leverde dat een bedrijfsverlies van 5,9 miljoen op, 15 procent minder groot dan een jaar geleden, maar nog altijd onrustwekkend.

“De resultaten voor het eerste halfjaar zijn beneden onze interne verwachtingen”, stelt CEO Frank Deschuytere in een commentaar. De voornaamste oorzaak zijn de lange verkoopcycli en het complexe verkoopproces van machine-naar-machine (M2M) oplossingen, die specifiek zijn voor elk segment. Tweede probleem voor Option is het LTE certificatieproces. Het voornaamste product van Option is de CloudGate, het communicatiecentrum tussen allerlei informatiebronnen en de toepassing. De oorspronkelijke versie kon geen LTE (“4G”) mobiele communicatie aan. Option heeft nu LTE-modules geïntroduceerd en is nu bijna klaar met het lange certificatieproces. Volgens Deschuytere zijn er op vraag van klanten ook nieuwe interfacekaarten en bijkomende softwaremodules gefabriceerd. Het wegwerken van die blokkeringen zorgt volgens Deschuytere nu voor snellere doorlooptijden in het verkoopkanaal.

Option heeft zijn distributie in Europa, Azië-Stille Oceaan en Latijns-Amerika ook versterkt. De verkoop focust nu op complete oplossingen met specifieke teams. “We blijven geselecteerd worden door belangrijke industriële spelers en wij hebben een groeiende en gezonde pijplijn van kansen om deugdelijke verkopen van CloudGate oplossingen in de komende maanden te ondersteunen”, claimt Deschuytere.

Option heeft onder meer de certificatie binnen van een Telematics Expansion Card, die de CloudGate laat werken in oplossingen voor vrachtwagens, taxi’s of bussen. De Leuvenaars werken nu met softwareplatformen van een rits gespecialiseerde M2M-leveranciers: Axeda, Bitreactive, Carriots, Cumulocity, EVOGPS, Vistracks, Exosite, ILS, Prosyst en ThingWorx. Met Aeris is een “Simple Home” oplossing uitgewerkt die toont dat de CloudGate bruikbaar is voor e-gezondheidszorg thuis.

Financiën blijven zwak

Ondertussen blijft de financiële structuur van Option zwak. In april is 12 miljoen opgehaald bij privé-investeerders, vooral bij Quaeroq (4 miljoen) en de Alychio holding van Marc Coucke (2,7 miljoen). De intrest op de vijfjarige converteerbare obligatie is 9 procent en wordt halfjaarlijks gekapitaliseerd. De initiële conversieprijs is 0,295 euro.

Van die 12 miljoen is echter al de helft opgegeten. De bedrijfskasstroom in het half jaar was op een haar na 6 miljoen negatief, nog 20 procent roder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Er bleef nog 5,9 miljoen cash op de bank. Het eigen vermogen is op papier 10,2 miljoen euro negatief, maar de obligatielening van 12 miljoen moet daar in de praktijk worden bijgeteld.

Voor het personeel zijn in juni 5 miljoen warrants uitgegeven, maar geen enkele is alsnog toegekend. (BL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content