Oracle appliance voor Big Data

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

‘Hardware en software ontwikkeld om samen te werken’ is de rode draad op Oracle Open World.

Met een Oracle Big Data Appliance gaat Oracle Open World door op zijn hardware elan, zij het met sterke nadruk op de software kenmerken. Thomas Kurian, executive vp product development, zette de serie hardware-aankondigingen op Oracle Open World verder met de aankondiging van de Oracle Big Data appliance.

‘Hardware en software, ontwikkeld om samen te werken’ is de rode draad die ook dit jaar doorheen Oracle Open World loopt, en dat is zeker het geval voor deze Big Data machine. Gesteund op Oracle Linux en met een Java Lhotspot VM, wordt het systeem geleverd met de Apache Hadoop distributie (aanvankelijk de standaard versie, met later eventueel extensies) en de Oracle NoSQL databese (op basis van Berkeley DB).

Om de grote hoeveelheden ongestructureerde data bruikbaar om te vormen voor gebruik in een datawarehouse, wordt een beroep gedaan op Hadoop – een framework dat een beroep doet op een ‘map/reduce’ paradigma voor de verwerking van grote datasets verspreid over verscheidene nodes.

Omdat hier nogal wat (nog zeldzame) expertise komt bij kijken, heeft Oracle zijn Big Data appliance voorzien van een Oracle Data Integrator for Hadoop (neemt de code goeddeels voor zijn rekening) en de oracle Loader for hadoop (voor het overzetten van de data naar een oracle datawarehouse. Voorts kunnen statische bewerkingen in r worden geschreven, zij het dat ook met Sas wordt samengewerkt.

Concreet moet de Big Data appliance de vier V’s aankunnen: Volume (veel data), Velocity (snel, ook in reële tijd data verwerken), naast Variety (verschillende vormen van ongestructureerde data) en Value (in staat zijn tussen de grote massa onbelangrijke data de ‘data goudklompjes’ te vinden.

De hardware zelf steunt op Intel systemen en is voorzien van Oracles snelle Infiniband connectiviteit, onder meer voor de koppeling aan de bestaande Exadata systemen en de nieuwe Exalytics BI systemen. Leveringsdata en prijzen voor licenties werden nog niet aangekondigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content