Oracle Belux blijft inzetten op opleidingen

Hoewel de consultancyactiviteiten blijven lijden onder de crisis, wil Oracle dit jaar nog inzetten op de vorming van partners.

Hoewel de consultancyactiviteiten blijven lijden onder de crisis, wil Oracle dit jaar nog inzetten op de vorming van partners.

Zoals alle it-spelers heeft Oracle Belux geleden onder het feit dat projecten in 2009 in de koelkast werden geplaatst of uitgesteld. Bewijs daarvoor is de achteruitgang van de inkomsten uit consultancy (het Belux-filiaal geeft jammer genoeg geen concrete cijfers), terwijl alle andere indicatoren (omzet, inkomsten uit licenties of onderhoud) weer groei zullen vertonen of minstens stabiel zullen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar.

“Oracle University was de eerste activiteit die een klap kreeg van de crisis”, stelt Xavier Verhaeghe, Belux-baas bij Oracle. “De post opleidingen was een van de eerste die geraakt werd bij partners en klanten.” Maar ook de poot Oracle Consulting is dus niet helemaal ongedeerd: “De klanten hebben vaker de neiging om vooral of helemaal terug te grijpen naar interne resources. En wanneer ze nog wel beroep doen op externe consultants is de concurrentie tussen partners scherp.” Resultaat: druk op de prijzen (vooral bij de partners), een bezettingsgraad van consultants die “minder optimaal is dan een jaar geleden” en vooral “een gebrek aan visibiliteit op korte termijn”. Die visibiliteit verbetert trouwens, aldus Verhaeghe, nog steeds niet.

En hoewel de opleidingenactiviteit één van de eerste slachtoffers was van de crisis herhaalt Oracle Belux dit jaar (van januari tot juni) zijn wedstrijd ‘Are you the smartest’, die gericht is op z’n partners. Idee is om aan de opleidingen in (nieuwe) technologieën van Oracle (11g, identity & access management, SOA, BI, licentiemodellen, …) een competitierandje te kleven tussen de concullega’s. De besten winnen een reis naar de VS en een bezoek aan het hoofdkwartier van Big Red.

Het voorbije jaar waren zowat 400 consultants ingeschreven. Die kregen in totaal 6000 uren opleiding. Voor de editie 2010 hoop Oracle de kaap van 7000 uren te ronden. Het opent zijn wedstrijd dan ook voor commerciëlen, terwijl die in 2009 enkel beschikbaar was voor architecten en technische consultants.

Partner Content