Oracle doet bod op Bea Systems

Oracle heeft een bod ter waarde van 6,66 miljard dollar in cash uitgebracht op Bea Systems, producent van ‘enterprise infrastructure’ software.

Het bod is vervat in een brief die Oracle bezorgde aan de raad van commissarissen van Bea Systems en waardeert Bea op 17 dollar per aandeel -zo’n 25% boven de sluitingskoers van 13,62 dollar (op donderdag 11/10). Oracle wil meteen overgaan tot het afsluiten van een definitieve overkomst en benadrukt dat de producten van Bea in de komende jaren zullen worden ondersteund, “zoals we ook met Peoplesoft en Siebel hebben bewezen,” aldus Oracle President Charles Philips. Hij stelt dat Oracle in de voorbije jaren al bij herhaling met het management van Bea heeft gesproken en dat hij dit ziet als een ‘friendly transaction’. Oracle spreekt evenwel in deze fase nog niet actief de aandeelhouders aan.

Onverwacht is een dergelijk bod allerminst, want in de voorbije jaren werd al bij herhaling de mogelijkheid geopperd dat Bea Systems het voorwerp van een overname zou kunnen vormen. De kans op een dergelijke transactie werd door velen sinds kort nog hoger ingeschat, omdat de gekende ‘koop en verkoop’-investeerder Carl Icahn medio september bekend maakte dat hij meer dan 8% van Bea’s aandelen bezat (wat op 4 oktober al was opgelopen tot 13%). De koers van Bea zat bovendien in de voorbije 12 maanden op een gestaag dalende lijn (-25%).

Bea Systems heeft zich als leverancier van enterprise infrastructuur software doorheen de jaren sterke posities uitgebouwd inzake transactiemonitors (Tuxedo), appliactieservers (Weblogic) en ‘service oriented architetecture’-gerichte producten (inclusief BPM etc). In dat opzicht zal nog duidelijk moeten worden in welke mate het Bea Systems productaanbod complementair is met de Fusion middleware producten van Oracle, of veeleer overlappend (zoals bijvoorbeeld inzake BPM). Het Fusion productaanbod werd in de voorbije jaren uitgebreid met in-huis’ ontwikkelde en ingekochte producten vertegenwoordigde in 2006 een omzet van meer dan 1 miljard dollar voor Oracle.

Na een eventuele overname van Bea Systems door Oracle zou overigens het Duitse Software AG nog ongeveer als laatste onafhankelijke gespecialiseerde leverancier van infrastructuursoftware overblijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content