Oracle: een slecht kwartaal hoeft niet symptomatisch te zijn

De daling van de verkoop van applicaties in het eerste kwartaal van boekjaar 2009 (-8,5 % in de VS, -23,6 procent in EMEA) is niet opzienbarend, aldus de Oracle-directie.

De daling van de verkoop van applicaties in het eerste kwartaal van boekjaar 2009 (-8,5 % in de VS, -23,6 procent in EMEA) is niet opzienbarend, aldus de Oracle-directie.

“Eén slecht kwartaal haalt niet alles onderuit”, stelt Sergio Giacoletto, vice-president EMEA van Oracle. De EMEA-regio sloot in z’n totaliteit trouwens 20 procent hoger af tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar, op 1,83 miljard dollar.

En nu we toch over applicaties praten: wat is er van Fusion geworden? Dat is verbazende afwezig in de verschillende keynotes. Geen spoor van die naam in het programma van sessies. De term komt nergens voor behalve in het hoofdstuk middleware. En Sergio Giacoletto verwierp de idee dat de lichte terugslag in de applicatieverkoop in het eerste kwartaal wel eens zou kunnen liggen aan klanten die hun bestellingen uitstellen in afwachting van wat komen gaat.

“We registreren nieuwe klanten voor de gamma’s van Peoplesoft, JD Edwards; Siebel…” Gamma’s die trouwens specifieke ontwikkelteams behouden. “Het is het bewijs dat we klanten willen geruststellen om te investeren in bestaande oplossingen en om, op termijn, over te stappen naar Fusion.” Op termijn inderdaad, maar we wachten nog altijd op de lancerings-agenda. Die vraag stellen we overigens al een jaar lang…

Hoewel het bedrijf een grote dominantie opeist in de (tele)communicatiesector met “het meest volledige portfolio van de markt”, heeft Oracle nog heel wat stappen voorwaarts te zetten in andere sectoren, van de bankwereld tot de energiesector. Daarop zijn de recentste overnames trouwens gericht. In de sector van financiële diensten zegt het bedrijf aan visibiliteit en geloofwaardigheid te winnen, door een perstigieuzer cliënteel aan te spreken. “Wij zaten al bij de tier 3 banken. Voortaan komen we bij de tier 1 banken terecht”, aldus Sergio Giacoletto.

Drie sectoren creëren nieuwe groeikansen, zijnde de belastingwereld, verzekeringen en utilities.

De EMEA-zone heeft – na de inhuldiging van de nieuwe business units Verzekeringen en Life Sciences/Gezondheid op Corp.-niveau – twee nieuwe sectorentiteiten: fiscaliteit en verzekeringen. Die laatste is de vrucht van de overname van AdminServer en van Skywire, met voor die laatste enkel een aanbod dat geschikt is voor Noord-Amerika. De komst van Oracle EMEA op de verzekeringsmarkt vereist een voorbereidingsperiode met de internationalisering van de producten “in de loop van de 3 of 4 komende kwartalen”.

Geen specifieke commentaar over de integratie van BEA. Officieel gaat alles goed, ook wat betreft de integratie van producten. De wettelijke integratie van de BEA-filialen zou moeten afgerond worden op 1 december eerstkomende. De overname laat Oracle toe om in de EMEA-regio de eerste plaats op te eisen op de markt van middleware. Oracle komt tot die conclusie door de marktaandelen van eind 2007 van beide bedrijven, volgens cijfers van Gartner, bij elkaar op te tellen: 15 procent voor Oracle, 12 procent voor BEA. IBM stond toen op 25 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content