Oracle hardware in en voor de cloud

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Larry Ellisons’ slogan indachtig dat zelfs de cloud op hardware draait, bracht Oracle op Open World ook nieuwe systemen uit.

Op Oracle Open World – onderhand ’s werelds grootste ‘single ict vendor’ event, goed voor een 60.000 bezoekers in San Francisco – lopen niet alleen softwarefans rond. Oracle is immers ook een hardware bedrijf, en Mark Hurd, (co-)ceo, liet niet na in zijn keynote nogmaals te verwijzen naar de hardware die al voordien door Larry Ellison was voorgesteld.

Nooit meer data kwijt

Zo had de voorzitter en cto het over een systeem, waarvan naar verluidt hij zelf de naam had gekozen: de Zero Data Loss Recovery appliance. Het doel is een snel back-up en recovery systeem, specifiek voor gebruik in combinatie met het Oracle databasesysteem. Een enkele appliance kan grote aantallen databases aan, en voorziet in gerichte dataintegriteit, en een uiterst snelle restore.

Voor de opslagmarkt brengt Oracle tevens een Flash Storage System uit, FS1, bestemd als SAN systeem en afgestemd op Oracle servers, OSen en toepassingen voor maximale efficiëntie.

Wat ‘analytics’ betreft, werd de Exalytics In-Memory machine X4-4 voorgesteld, met tot 3TB geheugen per machine. Daarnaast biedt Oracle ook een Analytics Cloud service aan.

Bedrijven en Oracle in transformatie

Tijdens zijn keynote liet Mark Hurd een reeks klanten aan het woord, die voor Oracle cloud producten en diensten hadden gekozen. Het waren voorbeelden van bedrijven in transformatie, voor wie cloud een uitweg bood uit een ict met oude toepassingen, en de nood om beter op de bedrijfsnoden in te spelen met een gelijk of kleiner ict-budget.

En Oracle zelf is gefocust op het realiseren van de cloud strategie, zowel bij de grote bedrijven van de keynote, als bij kleinere bedrijven, aldus Hurd. “Die bedrijven willen geen 150 verschillende cloud leveranciers, maar één of twee brede leveranciers.” en dat zowel in bedrijfsadministratieve omgevingen, als meer industriële.

En wat de huidige split-ceo job betreft – Oracle veterane Safra Catz (cfo) is de tweede (co-)ceo – merkt Hurd op dat “Oracle is een team-sport, en niet rond één persoon gebouwd. […] We zijn met meer dan 130.000 mensen in Oracle en daarvoor is heel wat leiderschap nodig.”

Partner Content